INTERVJU/ GRADONAČELNIK PULE BORIS MILETIĆ ZA NOVI.BA: Pula je danas u samom vrhu najštedljivijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj

Aktuelno
INTERVJU/ GRADONAČELNIK PULE BORIS MILETIĆ ZA NOVI.BA: Pula je danas u samom vrhu najštedljivijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj
.

Boris Miletić za gradonačelnika Pule izabran je u julu 2006. godine, a za Novi.ba govorio je o svom mandatu i filozofiji upravljanja, zatim o poduzetničkoj slici grada, te o planovima za budućnost. 

Cijeli intervju sa gradonačelnikom pročitajte u nastavku. 

 

Novi.ba: Za gradonačelnika Pule izabrani ste 29. jula 2006. godine, kako biste ukratko ocijenili svoj mandat, te koje projekte koje ste ostvarili smatrate najvažnijim za Pulu?

BORIS MILETIĆ: Nezahvalno je da se sam ocjenjujem jer bi bio subjektivan. Ja živim za taj grad i uvijek težim da stvari budu još bolje, no realno gledajući mislim da činjenice i rezultati govore objektivnije, a oni su zaista dobri. Činjenično mogu reći da se Pula značajno promijenila. Realizirani su brojni projekti bez kojih je danas u Puli život nezamisliv. Naveo bi u tom smjeru izgradnju škole na Velom Vrhu, dva nova vrtića, tri sportske dvorane i stadion Aldo Drozina, riješen je prometni ulaz u grad, širi se obilaznica, uređena su nova parkirališna mjesta. Od 2007. godine do danas u Puli je izgrađeno ukupno 184,5 kilometara nove distribucijske mreže plina za što je utrošeno više od 115 milijuna kuna i građani Pule danas koriste novi, efikasniji, ekološki prihvatljiviji i ne manje bitno, jeftiniji energent. Analize su pokazale kako je potrošnjom prirodnog plina, u odnosu na gradski, svakom kućanstvu omogućena ušteda i do 40 posto. Izgradili smo obalnih kolektor koji je koštao više od 200 milijuna kuna i tako smanjili  onečišćenje mora, zaštitili pulske bunare pitke vode i poboljšali efikasnost sustava odvodnje. Pulski zaljev danas je ljepši i čišći, što potvrđuju i stručne analize kao i povratak flore i faune. Projekata je bilo toliko da ih je teško sve pobrojati. Puno smo ulagali u infrastrukturu i stvari koje čine temelj bilo kojega razvoja a što sustavno i nastavljamo raditi.

Novi.ba: Pula je prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika i prvi grad sa najvećim izdvajanjima za poduzetnike, koje poticajne mjere nudite, te koliko ste zadovoljni poduzetničkom slikom grada?

BORIS MILETIĆ: Da, Pula je danas prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika i prvi grad kad je riječ o davanjima za poduzetnike što je rezultat kontinuiranog, dugogodišnjeg rada i ulaganja Grada u razvoj poduzetništva. Činimo apsolutno sve kako bismo stvorili pozitivnu i poticajnu poduzetničku klimu i poduzetnicima olakšali poslovanje. Grad Pula provodi brojne poticajne mjere te je osigurao olakšice za razvoj gospodarskog i poduzetničkog sektora, poput manjih komunalnih doprinosa i subvencioniranja kamata za odobrene kredite. Za brži i lakši razvoj, nude se potpore za novoosnovane tvrtke, poput poticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje. Sufinanciramo i nabavku nove opreme i uvođenje inovacija u proizvodnju, ulaganje u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiranja EU projekata i nastupa na međunarodnim sajmovima. Financiramo i organizaciju manifestacije seminarsko-edukativnog tipa, sufinanciramo razne sajmove na kojima se poduzetnici imaju priliku istaknuti, a dajemo i potpore iz programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju. Pored toga tu je i Istarska razvojna agencija koja pomaže poduzetnicima putem poduzetničkog inkubatora kroz koji je dosad prošlo već 50-ak start-up poduzeća, povoljnih poduzetničkih kredita, EU projekata i slično čime je u proteklom periodu za naše poduzetnike, kroz razne programe, mjere i EU projekte Grada Pule i Istarske razvojne agencije plasirano preko 528 milijuna kuna.

Moram svakako istaknuti i činjenicu da je urbano područje Pule u sklopu ITU mehanizma Europske unije osiguralo bespovratnih 229 milijuna kuna koji će dodatno utjecati na društvenu, socijalnu i kulturnu dimenziju cijelog našeg područja. Jedan od deset strateških projekata za koje smo osigurali bespovratno financiranje je i „Co-Working Pula“ s ciljem povećanja podrške pokretanju razvoja poduzetničkog poslovanja.

Želim posebno naglasiti da u Puli nema liste čekanja za upis djece u dječje vrtiće već je svakom djetetu koji udovoljava uvjetima, mjesto osigurano. Pored toga, Grad financira produženi boravak učenika u školama kako bi pomogli zaposlenim roditeljima, a preko brojnih udruga sufinanciramo i čitav niz izvan nastavnih sportskih i kulturnih aktivnosti koji su na raspolaganju mladima.  Pula je danas među najpoželjnijim gradovima za život i poslovanje u Hrvatskoj i pokazatelj je da smo na dobrom putu koji dugoročno svim našim stanovnicima donosi još bolju kvalitetu života u gradu.

Novi.ba:  Grad Pula je proglašena jednim od najštedljivijih gradova, a Vi najštedljivijim gradonačelnikom. Kojom filozofijom upravljanja se zapravo vodite?

BORIS MILETIĆ: Pula je danas u samom vrhu najštedljivijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj zahvaljujući dugogodišnjim racionalnim i odgovornim upravljanjem javnim gradskim financijama. To je naprosto naše opredjeljenje koje daje rezultate i na to sam iznimno ponosan. Pažljivim raspolaganjem, ulaganjem i planiranjem svake proračunske kune u korist naših sugrađana, osiguravamo stabilnost javnih financija i razvoj grada. Mjere koje smo poduzeli još prije desetak godina s ciljem racionalizacije poslovanja i povećanja učinkovitosti poput uvođenje elektroničkog poslovanja, objedinjene javne nabave, lokalne riznice i niz drugih, do danas su nam omogućili uštede koje se mjere u milijunima kuna. To prepoznaju sva relevantna istraživanja i financijske institucije poput Ministarstva financija RH i Instituta za financije, a nama je to potvrda ispravnosti odluka i poticaj dodatnog usavršavanja.

pula

 

Novi.ba: Ove godine Pula je ostvarila nevjerovatan rast turističkih brojki, koliko je turizam važan za pulsko gospodarstvo i na koji način se unapređuju turistički sadržaji u gradu?

BORIS MILETIĆ: Ova je godina zaista rekordna turistička godina u Puli. Zaključno s 15. kolovozom ove godine ostvareno je 268.137 dolazaka turista što je 19 posto više nego lani te 1.367.229 noćenja, odnosno 20 posto više nego u istom periodu prošle godine. Čak 10 dana ranije u odnosu na prošlu godinu ostvareno je milijunto noćenje, a što je skoro mjesec dana ranije nego je to bio slučaj 2012. godine.

Pula je i među 100 najodrživijih destinacija svijeta čemu, a o ljepotama grada redovito svjedoče brojni članci u najprestižnijim svjetskim časopisima. Preko Zračne luke povezani smo s velikim brojem europskih gradova. Samo do konca srpnja ove godine kroz Zračnu luku Pula prošlo je 34 posto više putnika nego u istom periodu lani, a bilježimo i značajan porast brodova na linijskom i kružnom putovanju, te dolazak mega jahti. Sjajni turistički rezultati zasluga je sinergije i predanog rada Grada Pule, Turističke zajednice grada Pule, cijelog turističkog sektora i ostalih partnera zahvaljujući kojima se u Puli godišnje održi više od tisuću zabavnih, festivalskih i kulturnih manifestacija. A posebna zasluga svakako pripada našim sugrađanima koji su pravi domaćini.

Kad rezimiramo ove brojke jasno je koliko nam je turizam važan i opravdava sva ulaganja koja doprinose jačanju turističke ponude i kvalitete. Istra, s glavnim gradom Pulom ostvaruje trećinu ukupnog prihoda hrvatskog turizma, ali nažalost malo nam se od toga i vrati. Takav centralizirani sustav države koči razvoj i zato se toliko borimo za decentralizaciju i prijenos ovlasti i odgovornosti na županije, gradove i općine koje najbolje znaju kako upravljati svojim sredinama. A da ne govorim koliko to nije korektno prema našim građanima koji se trude, rade i doprinose takvim rezultatima. Treba sagledati širu sliku te napraviti kompletno novu strukturu raspodjele novca i zaduženja između Zagreba i lokalnih vlasti. Moramo u potpunosti promijeniti paradigmu jer je ova kojom se mi još uvijek vodimo potpuno zastarjela i neučinkovita i nije poticajna kad su pitanju implementacija naprednih razvojnih modele.

Mi prostora za razvoj imamo i svim snagama se trudimo da se kvalitetne investicije što prije pokrenu, da privučemo još više gostiju, da im ponudimo još više sadržaja, da ih dodatno animiramo i u predsezoni i posezoni. Značajna sredstva ulažemo u razvoj infrastrukture, uređujemo plaže, starogradsku jezgru i ostalo, ali možemo još puno više. Dok god središnja vlast ne shvati koliko nas nepravedno kažnjava i koliko je to nazadna upravljačka logika koja koči najbolje nema niti željene dinamike razvoja.

 

Novi.ba: Na kraju, možete li nam reći kako vidite Pulu u budućnosti?

BORIS MILETIĆ: Sad, kad je konačno riješena temeljna infrastruktura, vrijeme je da se Pula zasjaji kao što i zaslužuje. To prvenstveno mislimo ostvariti kroz dodatno uređenje starogradske jezgre fasada, parkova, zelenih površina, plaža, sportskih zona i slično. Isto tako, jako je važno raditi na privlačenju novih investitora, ali i na privlačenju mladih i kreativnih ljudi u naš grad te davanju potpore novim inicijativama koje će Puli omogućiti da se u potpunosti transformira iz industrijsko-vojnog grada u ugodan, moderan i atraktivan mediteranski grad što je Pula po svom identitetu oduvijek i bila.  Sve će to ponavljam ići puno brže i bolje ako se konačno uspostavi sustav na zdravim temeljima kojih su osnova i početak decentralizacija.

 

 

 

 

 

Ne propustite