BILJKA KOJA ĆE VAM SAČUVATI ŽIVOT: Suzbija efekte zračenja!

Zanimljivosti
BILJKA KOJA ĆE VAM SAČUVATI ŽIVOT: Suzbija efekte zračenja!
.

U stanu ili kancelariji u kojoj radite, okruženi ste telefonima, kompjuterima i drugim aparatima koji zrače. Postoje biljke koje dekorišu vaš prostor, a ujedno upijaju sva štetna zračenja
Malo ko bi povjerovao da štetna zračenja ponekad mogu da budu i korisna pogotovo za rast divne ukrasne biljke spatifilum poznatije kao mirni ljiljan, piše Stil.

Spatifilum ima još jedan popularan naziv - ženska sreća. Postoji vjerovanje da ova biljka donosi sreću njenoj vlasnici. Ako neudatoj djevojci poklonite spatifilum, ona će u najskorijem vremenu srediti svoj lični život. Ako je poklonite udatoj dami - u porodici će se pojaviti dijete.

Suprotno očekivanjima pokazalo se da ova biljka prosto buja kada se nađe u blizini televizora, kompjutera i drugih električnih aparata koji emituju zračenje. Naime, spatifilum ima sposobnost da apsorbuje elektrostatički naboj koji emituju televizijski i kompjuterski ekran, pa je zbog toga postao omiljena cvjetna dekoracija u stanovima i kancelarijskim prostorima koji su prepuni elektronike.

Kako spatifilum neutrališe zračenje?

Statički naboj uređaja nastaje zbog fluorescentnog monitora i visoko naponskog dijela ekrana oko kojeg se jonizuje vazduh. Spatifilum koji se nalazi u blizini ovakvih aparatra upija elektrostatičku energiju i pretvara je u hemijsku, dok energiju iz fotosinteze koristi za svoje metaboličke procese i rast. Kao krajnji rezultat spatifilum će početi da dobija nove bujne listove i brojne cvjetove. Ova biljka nije samo odličan čistač jonizujućeg zračenja već i najlepši predstavnik porodice kozlaca čiji se trajni bijeli cvetovi mogu rezati i staviti u vazu kao ukras.

Ispravno uzgajanje biljke

Dekorativni spatifilum će odlično uspjevati ako ga stavite van direktnih sunčevih zraka i izvan hladnog vjetra i promahe. Zimi ova biljka traži umjerenu temperaturu koja ne smije biti niža od 15 Celzijusevih stepeni. Spatifilum voli stalnu vlagu pa ga zato, tokom intenzivnog rasta i cvjetanja, treba zalivati najmanje tri puta sedmično. U periodu mirovanja, od septembra do januara, biljku treba rijeđe zaljevati mada se ne treba dopustiti da joj se korijeni potpuno osuše. Ako je biljka prerasla saksiju, presadite je u veći, a presađivanje iskoristite kako biste je razmnožili. Prije početka vegetacije, u februaru ili martu, podelite busen na dva ili više dijelova i posadite ih u zasebne saksije odgovarajuće veličine.

Ne propustite