Ovo su stvari koje bi žene obavezno trebale da znaju o svojim grudima

Praktična žena
Ovo su stvari koje bi žene obavezno trebale da znaju o svojim grudima
.

Grudi vas obavještavaju kada je nova menstruacija na putu. Signaliziraju kada je hladno, a naravno i obavljaju svoju ulogu kada treba privući partnera. Ali koliko god da ste bliske sa svojim „dragim djevojkama“, vjerovatno postoji nekoliko stvari koje ne znate o njima. I zbog toga im sada dajemo riječ, a evo šta bi one željele da vam kažu.

„Mi mjenjamo veličinu“
Promjena i tok hormona tokom ciklusa izazivaju rast žljezdi u grudima kako bi se pripremile za moguću trudnoću. To može dovesti do oticanja i osjetljivosti. U stvari, estrogen je razlog zbog kojeg uzimanje kontraceptivne pilule nekada može imati rast grudi kao „sporedno (željeno) dejstvo“. Oralni kontraceptivi sa većom dozom estrogena mogu izazvati zadržavanje tečnosti u grudima i stimulisati rast ćelija u njima, kaže dr Harold Karlson, šef endokrinologije i metabolizma u Stunbruk medicinskoj školi u Americi. Kontraceptivi nisu jedini lijekovi koji imaju taj efekat. I neki antipsihotici (koji se često propisuju osobama sa bipolarnim poremećajem) ili čak neki lijekovi za gorušicu podižu nivo hormona prolaktina koji može izazvati osjetljivost i rast grudi i čak proizvodnju mlijeka. Ako vam se tako nešto događa i nije vam prijatno, posavjetujte se sa ljekarom o lijekovima koji smanjuju nivo prolaktina. Hormonska spirala takođe može imati nekoliko sporednih dejstava jer sadrži progesteron kao aktivni sastojak.

Kada pričamo o veličini, veće nije uvijek i bolje. Nekada su žene u četrdesetim tražile operacije smanjenja grudi, ali se posljednjih godina broj tinejdžerki i djevojaka u dvadesetim koje žele manje grudi udvostručio. Milenijalke ne žele da se odreknu plesa ili sporta ili da prolaze kroz svoje dvadesete i tridesete sa bolom u leđima i vratu. Isto tako ne žele da troše novac na posebno izrađene i skupe brusthaltere.


„Mi nismo identične iako smo par“
Bez obzira kolike su vam grudi, kod dvije trećine žena njihov par grudi nije identičan. Mnoge od njih imaju lijevu dojku veću. A ako vaše simetrične grudi odjednom ne budu više identične idite kod ljekara jer se može raditi o nekoj infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

„Mi nismo tempirane bombe“
Da, rak dojke je previše čest. Jedna od 8 žena tokom svog života oboli od raka dojke, ali to nije razlog za paniku. Mnoge žene su pretjerano zabrinute za rak dojke, čak i one mlađe od 35 godina. Ali mamografija nije preporučljiva za žene bez povišenog rizika pre 40. godine (ljekar može dati drugačije preporuke ženama koje imaju predispoziciju zbog porodične istorije bolesti).

„Volimo da nas opipavate“
Korisno je da žene znaju kako njihove grudi izgledaju i kakvu strukturu imaju.

Zbog toga je dobro da jednom mjesečno opipate svoje grudi temeljno. S obzirom na to da se grudi mjenjaju tokom ciklusa, dobro je da to obavljate svakog mjeseca u isto vrijeme. Na taj način lako ćete uočiti ako dođe do promjena. Obratite pažnju na čvoriće, izrasline ili zadebljanja. Budite obazrivi i ako uočite neku promjenu na koži poput promjene u boji ili iscetka iz dojki. Sve u šta sumnjate provjerite kod doktora, ali nemojte da paničite. Većina žena ima benigne izrasline i čvoriće u nekom momentu u životu.

Ne propustite