Naučite koje piće trebate piti uz koje jelo!
Osnovna pravila su slijedeća: uz lagano jelo ide lagano vino, uz kiselkasta jela kiselkasta vina. S tamnim jelima poput divljači idu crna, a uz kavu idu likeri, konjak i slična pića.
Bez obzira otkud potječe, s priobalja ili s unutrašnjosti, dobar domaćin znat će pripremiti ukusne delicije, ali i odabrati vina koja će odgovarati jelima koja se poslužuju. Ukoliko tijekom večere poslužujete više sljedova, nećete pogriješiti ako večeru započnete s bijelim vinom, zatim ružičastim, pa tek pred sam kraj goste poslužite crno vino.
Kao prvo, trebate znati spariti jačinu vina s jačinom hrane jer se vina s izraženom aromom dobro slažu s osebujnom hranom.
Tako se bijela vina najbolje slažu s laganim jelima, ribom, piletinom, salatama i tjesteninom s blažim umacima. Za jača mesa preporuča se crno vino, a isto odgovara i uz jače sireve. Uz odojak odgovara kiselkasto vino, kuhana šunka traži lakša crna vina poput portugizca ili merlota, dok uz dimljene kobasice ili pršut možemo poslužiti snažna crna vina ili kasnu berbu rajnskog rizlinga.
Taninska vina pašu uz slana i teža jela, slađa vina idu uz kolače, dok se uz bifteke i ramsteke preporuča cabernet sauvignon.
Masline, artičoke, šparoge i jogurt smatraju se ubojicama okusa vina, stoga savjetujemo da ih izbjegavate.