Kako prepoznati lažljivca?

Zanimljivosti
Kako prepoznati lažljivca?
.

Mnogi bi voljeli imati moć prepoznavanja lažljivaca, ali nažalost, oni su najčešće mudri i teško se razotkrivaju. Međutim, postoji jedna jednostavna metoda zahvaljujući kojoj možete uočiti govori li vam sagovornik istinu ili možda laže.
Tajna je u – vama! Doktorica Lillian Glass, stručnjakinja za komunikaciju i govor tijela, kaže kako tokom razgovora trebamo voditi računa o vlastitim reakcijama, piše “Zadovoljna“…

Naime, čak će i najbolji lažljivci pokazivati male znakove stresa koje mi možda nećemo svjesno primijetiti, ali registrovati će ih naše tijelo. Suočeni s lažima najčešće ćemo automatski nagnuti glavu na stranu, namrštiti se, stisnuti usne ili pak prekrstiti noge i odmaknuti ih od sagovornika.

Kada neko laže, vaš živčani sistem to zna. Obratite pažnju na vlastite reakcije i na vlastiti govor tijela, to vam može pomoći da potvrdite da li je ono što ste upravo čuli istina, kaže dr. Glass.

Naravno, potrebno je s oprezom pristupiti ovoj metodi utvrđivanja laži jer smo ponekad sposobni sami sebe uvjeriti u nešto što nije istina. Stvaranjem stresne situacije u trenutku u kojem vam sagovornik govori istinu samo kako biste ga isprovocirali i dobili neku informaciju automatski će promijeniti vaš prirodni govor tijela koji onda više nije pouzdan.

Ne propustite