Savjeti za bolje funkcionisanje mašine za suđe!

Sve za dom
Savjeti za bolje funkcionisanje mašine za suđe!
.

Mašina za suđe bolje će raditi ako slijedite ovih nekoliko savjeta.

Ako suđe složite previsoko i blokirate rotirajuću prskalicu, suđe se neće dobro oprati! Provjerite i rupice na prskalicama i uvjerite se da nisu začepljene. Ako je potrebno, očistite ih čačkalicom.  

Očistite hranu koja je ostala na dnu mašine, kao i filter. 
Pogrešno je misliti da posuda za deterdžent uvijek treba da se napuni do vrha. Previše deterdženta može ostaviti mrlje i tragove na čašama. 

Ako vrućoj vodi treba malo više da dođe do sudopera, to znači da ni mašina za suđe na početku neće dobiti dovoljno vruće vode, što otežava pranje. Ako je potrebno, uključite mašinu nakon što ste u sudoperi koristili toplu vodu. 

be5e2301e335083ef37ec5ef9a0f394f24de2cd5

Masnoće, ostaci deterdženta i kamenac zadržavaju se u unutrašnjosti mašine za suđe. Operite ih alkoholnim sirćetom. Svakih nekoliko mjeseci upalite mašinu kad je prazna. Ne koristite deterdžent. Kad voda počne puniti dno perilice, otvorite je i dodajte šoljicu do dvije alkoholnog sirćeta u vodu i pustite da odradi do kraja.

Da biste smanjili potrošnju energije, a time i račun za struju, mašinu za suđe možete isključiti odmah nakon programa ispiranja i ostaviti posuđe da se osuši na vazduhu. Tako ćete izbjeći program vrućeg sušenja, a time i smanjiti potrošnju električne energije. 
Ponekada treba malo da eksperimentišete da biste pronašli pravu kombinaciju za tvrdu ili mekanu vodu, deterdžent i sredstvo za ispiranje – zato, ne odustajte!

Ne propustite