JEDINO ISPRAVNO: Neophodno je spavati u POTPUNOM MRAKU.. Saznajte zbog čega!

Porodica i zdravlje
JEDINO ISPRAVNO: Neophodno je spavati u POTPUNOM MRAKU.. Saznajte zbog čega!
.

Prije pojave moderne tehnologije smo na raspolaganju imali samo dva osnovna izvora svjetlosti – Sunce i Mesec. Sunce nam je pomagalo da vidimo tokom dana, a Mesec nas je uspavljivao tokom noći.

Danas smo se jako udaljili od prirode i izlažemo se svjetlu čak i tokom večeri. Vještačko svjetlo može negativno uticati na zdravlje cijelog tela, a istraživanja su pokazala da čak i blago vještačko svjetlo tokom spavanja može oštetiti mozak, prenose mediji u regionu

Vještačko svjetlo povećava nivo hormona stresa tokom noći, a učestalo izlaganje takvom svjetlu tokom spavanja povećava rizik od nastanka hronične upale, inzulinske otpornosti i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Spavanje uz vještačko svjetlo može prouzrokovati nesanicu i hormonalnu neravnotežu. Melatonin je hormon neophodan za opuštanje i spavanje, a vještačko svjetlo narušava oslobađanje melatonina. Melatonin je taj koji snižava nivo krvnog pritiska, glukoze i tjelesne temperature.

Oslobađanje melatonina se dramatično smanjuje uz prisutnost svetla. Naučnici su ustanovili da osobe koje spavaju uz veštačko svetlo imaju za 50 odsto manje melatonina u telu. Upravo iz tog razloga preporučuju da spavate u svežoj, prozračenoj i mračnoj sobi.

Ne propustite