STIŽE STRAŠNA OLUJA: Ovaj URAGAN bi mogao da bude NAJGORI u posljednjih 12 godina!

Svijet
STIŽE STRAŠNA OLUJA: Ovaj URAGAN bi mogao da bude NAJGORI u posljednjih 12 godina!
.

Američka država Texas se sprema za dolazak uragana Harveya koji će, prema riječima guvernera Grega Abbotta, donijeti veliko uništenje.

Uragan Harvi koji putuje Meksičkim zalivom prerastao je u oluje kategorije 2 i približava se Teksasu, a lokalni zvaničnici upozoravaju stanovnike Korpus Kristija da "se izvuku, sada".
 

Ovo je prvi uragan koji će pogoditi Teksas u 12 godina, a prognostičari najavljuju da će se raditi o "životno opasnoj oluji" koja će donijeti skoro metar padavina po metru kvadratnom, nalete vjetra do 200 kilometara na sat i olujne talase do 3.6 metara visine.
 
 
Zahvaljujući toplim vodama Meksičkog zaliva uragan je dodatno ojačao i procjenjuje se da će prerasti u uragan kategorije 3, što znači nalete vjetra brže od 179 km na sat. To znači da se radi o najsnažnijoj oluji koja će pogoditi američko kopno od uragana Vilma 2005.
 
Gradonačelnik Korpus Kristija Džo Mekomb upozorio je stanovnike: "To su tri metra vode, postoji dobra šansa da ćete ostati bez struje. Tako da ćete biti na ostrvu bez klime, bez vode, bez struje. Najsnažnije preporučujemo da se izvučete (iz grada) sada ili da se premjestite na više tlo".

 
Uragan Harvi će, prema procjenama, doseći kopno večeras ili sutra ujutro po lokalnom vremenu između Port O'Konora i Zaliva Matagorda, na 50 km dugom potezu obale 113 km sjeveroistočno od Korpus Kristija. Uragan je snimljen čak i iz Međunarodne svemirske stanice, a objavila ga je NASA.
 
Koliko je Harvi opasan, pokazuje poređenje sa superolujom Sendi iz 2012. koja nije formalno kategorizovana kao veliki uragan, nije imala nalete vjetra kao Harvi i izgubila je status tropske oluje kad je dosegla kopno, ali svejedno je proizvela ogromnu štetu u Njujorku, Nju Džeziju i susjednim saveznim državama i ubila 157 ljudi.

Guverner Teksasa Greg Abot proglasio je preventivno vanredno stanje u 30 opština i mobilisao 700 pripadnika nacionalne garde u pripremi za udar uragana.

Ne propustite