Općina Centar sufinansira stipendiranje djece šehida i poginulih boraca

Bosna i Hercegovina
Općina Centar sufinansira stipendiranje djece šehida i poginulih boraca
.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor Fonda "Ikre" Smajo Halilović potpisali su danas protokol o realizaciji granta za stipendiranje i školovanje djece boraca, poginulih boraca i poginulih civila - žrtava rata.

Općina Centar će iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvojiti 10.000 KM za sufinansiranje stipendiranja djece šehida i poginulih boraca - srednjoškolaca i studenata.

– Osim ove pomoći za stipendiranje srednjoškolaca i studenata Općina Centar je ove godine, također, izdvojila 5.000 KM Fondu „Ikre“ za participaciju troškova prevoza za ljetovanje djece šehida, poginulih boraca i civilnih žrtava rata. Zahvaljujući ovoj podršci oko 100 djece će imati priliku boraviti na moru, zajedno sa svojim vršnjacima iz Srebrenice, Vukovara, Palestine i Iraka. Šehide i poginule borace nikada ne smijemo zaboraviti, jer mi smo slobodni zahvaljujući onima koji su dali svoje živote - kazao je Halilović.

Fond „Ikre“ će krajem septembra ove godine objaviti javni poziv za dodjelu 1.930 stipendija za djecu iz boračke populacije. Tokom posljednje 23 godine, otkako je osnovan ovaj fond, dodijeljeno je oko 50.000 stipendija. Također, fond je uputio dopis upravama srednjih škola u Kantonu Sarajevo s molbom da dostave spiskove s imenima djece iz najugroženije boračke populacije, s ciljem dodjele jednokratnih novčanih pomoći u iznosu od 250 KM za nabavku školskog pribora. Ovaj fond, također, godinama finansira nabavku užine u školama za socijalno ugroženu djecu boraca.

Načelnik Ajnadžić je prilikom potpisivanja pomenutog protokola kazao da se Općina Centar uvijek rado uključi u realizaciju u ovakvih projekata kako bi pomogli što više djece u njihovom redovnom školovanju, saopćeno je iz općinske pres-službe.

Ne propustite