Počelo suđenje za RATNI ZLOČIN: "Zaklala je 12-godišnjeg dječaka"

Bosna i Hercegovina
Počelo suđenje za RATNI ZLOČIN: "Zaklala je 12-godišnjeg dječaka"
.

Počelo je suđenje na Sudu BiH Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli optuženima za ratni zločin počinjen 1992. godine na području Zvornika, piše detektor.ba. 

Prije saslušanja prvog svjedoka tužitelj Miroslav Janjić pročitao je optužnicu koja Halilovića i Veseli tereti da su za vrijeme rata i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije BiH počinili ratni zločin nad maloljetnom žrtvom srpske nacionalnosti.

Zaklala 12-godišnjeg dječaka?

Halilović je, kao zapovjednik diverzantskog voda združenih jedinica Liplje-Kamenica, u zaseoku Bajrići promatrao svirepo ubojstvo 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanovića. Njega je zaklala Elfeta Veseli, a Halilović to, kao odgovorno lice, nije spriječio”, pročitao je tužitelj. 


Prvi svjedok je izjavio kako je čuo nekoliko priča o sudbini dječaka, ali i kako ubistvo nije vidio. 

Viđao sam ga sa svojim suborcima nekoliko puta. Jedne prilike vidio sam ga u kući, bio je gol do pojasa. Na desnom ramenu imao je jednu ogrebotinu i masnicu. Poslije sam čuo da ga je ubila Efeta. Pričale su se razne priče o načinu ubojstva, ali ne znam ništa o tome”, rekao je svjedok i dodao kako je u tadašnjoj grupi vojnika na području Novog Sela i Kamenice (općina Zvornik) bilo četiri ili pet žena koje su nosile maskirne uniforme.
Obrana tvrdi kako će dokazati da ubojstvo nije izvršeno na taj način

Halilovićeva odvjetnica, Lejla Čović, izjavila je kako su dokazi tužiteljstva kontradiktorni spram izjava svjedoka te kako će obrana dokazati da ubojstvo nije izvršeno na način opisan u optužnici. 

Tužiteljstvo je najavilo svjedočenje 25 svjedoka te jednog vještaka medicinske struke dok će u predmetu svjedočiti i jedan zaštićeni svjedok, za kojeg obrana tvrdi kako je dao iskaz u potpunosti u suprotnosti nalazu obdukcije.

Ne propustite