ZNATE LI tko je bila omiljena Madame Tussauds i zašto ima toliko muzeja?!

Zanimljivosti
ZNATE LI tko je bila omiljena Madame Tussauds i zašto ima toliko muzeja?!
.

Kad se njihova figura pojavi u muzeju “Madame Tussauds”, znanstvenici, političari, pjevači, glumci i slične javne osobe sa samopouzdanjem mogu reći da su uspjele.

Životna priča Marie Tussaud

Francuskinja Marie Tussaud živjela je od 1761. do 1850. godine, kada je umrla u dobi od 88. godina.

Njezina majka radila je kao služavka kod Dr. Philippea Curtiusa, koji je izrađivao voštane figure kako bi ilustrirao anatomiju. Cijela obitelj živjela je u doktorovoj kući, a neobičan zanat očarao je djevojčicu i tako je započeo njezin put prema statusu kraljice voštanih figura.

Doktor, kojeg je zvala ujak, izučavao ju je zanatu, a ona je s vremenom postala tako dobra da je nadmašila svog učitelja. Prvu figuru izradila je sa samo 16 godina.

U svojim memoarima piše kako ju je kraljevska obitelj, oduševljena njezinim radom, pozvala da dođe živjeti u Versailles na devet godina, no ne postoje dokazi koji bi potvrdili tu priču.

Poznato je da je za života napravila figure brojnih velikana, a Luj XVI. i Marija Antoaneta bili su njome fascinirani, što je dovelo do mučnog zadatka – nakon što su smaknuti u Francuskoj revoluciji, morala je napraviti njihove “smrtne maske”, kojima se zatim paradiralo ulicama Pariza.

Kao simpatizerka kraljevske obitelji, zamalo je i sama završila na giljotini, glava joj je već bila obrijana, no u posljednji tren ju je spasio Collot d’Herbois.

Godine 1802. preselila se u London sa sinom kako bi predstavila svoje voštane portrete, gdje se udružila s Paul Philidor koji je održavao predstave “crne umjetnosti”. S njim je putovala godinama, a 1853. postavila je prvu stalnu izložbu u ulici Baker u Londonu. Godine 1838. napisala je memoare te umrla 1850. godine, u, za to doba, iznimno dubokoj starosti od 88 godina.

Naslijedio ju je njezin sin François, njega njegov sin, a njega njegov sin John Theodore Tussaud.

Nekoliko zanimljivih informacija o muzeju “Madame Tussauds”:

– potrebno je oko 150 mjerenja da bi se izradila figura koja izgleda stvarno

– sve figure su za dva posto veće od stvarne veličine ljudi, zbog skupljanja voska

– jedna od rijetkih osoba koje su odbile pozirati za voštanu figuru bila je Majka Tereza

– figurama u muzeju kosa se redovito pere, a make-up osvježava

– prva podružnica ovog muzeja otvorila se 1970. godine u Amsterdamu

– trenutačno postoji 21 muzej “Madame Tussauds” u svijetu.

Ne propustite