PODIGNUT STEPEN PRIPRAVNOSTI! BUKTI VATRA NA OTOCIMA: Protupožarne Zračne snage gase požarišta koja su se ponovno razbuktala

Region
PODIGNUT STEPEN PRIPRAVNOSTI! BUKTI VATRA NA OTOCIMA: Protupožarne Zračne snage gase požarišta koja su se ponovno razbuktala
.

I alje se nastavlja borba vatrogasaca protiv vatre na nizu požarišta diljem Dalmacije. Još uvijek gori na Mljetu te diljem Šibensko-kninske županije.

 

17:30 Šibensko-kninski župan Goran Pauk podigao je stupanj pripravnosti Civilne zaštite u županiji na viši stupanj, piše Šibenik.in.

"Takvu odluku donijeli smo nakon sastanaka održanog u srijedu ujutro sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Darkom Dukićem, pročelnikom Države službe za zaštitu i spašavanje Milovanom Kevićem te ljudima iz Civilne zaštite u općinama i gradovima. Podizanje stupnja značilo bi i da bi i građani trebali aktivnije sudjelovati u zaštiti od požara. Pri tome mislimo na organizaciju cisterni s vodom, upotrebu građevinskih strojeva, a organizirali bi i civilne ophodnje na ugroženim područjima u našoj županiji", izjavio je za Šibenik.in župan Pauk.

Šibenik javlja kako je oko 14 sati buknuo požar kod Ivoševaca.

 

17:00 Protupožarne Zračne snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane gase požarišta koja su se ponovno razbuktala u Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Nakon gašenja požara kod Supetra na otoku Braču u Splitsko-Dalmatinskoj županiji, dva kanadera CL-415 odmah su nastavila djelovati na području vatrene fronte Đevrske-Dobropoljci-Ostrovica-Lišanje Ostrovičke u Zadarskoj županiji. Na ta područja upućene su i dodatne snage, i u ovom trenutku na požarištima ukupno djeluje šest protupožarnih aviona koji će svoja djelovanja usmjeravati na najkritičnije dijelove i sukladno prioritetima gašenja.

Na požarištu kod Supetra na otoku Braču koje je stavljeno pod nadzor gasitelja, upućen je i jedan helikopter Mi-8 MTV, koji će pružati potporu zemaljskim snagama u dopremanju vode. U međuvremenu, razvio se novi požar na Prevlaci u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je upućen jedan Airtractor AT-802.

13:35 Požar na Braču je za sada pod nadzorom gasitelja. Na terenu se nalaze sve vatrogasne snage s otoka Brača. Nisu ugroženi ni ljudi ni objekti, a požar bukti kod deponija smeća.

12:54 Na gašenje požara u Supetru na Braču upućena su dva kanadera, javilo je Ministarstvo obrane. Kako nam javljaju čitatelji, kanaderi vrlo uspješno gase požar na Braču.

 

11:53 Oko 11 sati planuo je novi požar na otoku Braču, između Supetra i Postira. Kako Indexu javljaju čitatelji, požar se nalazi na oko 400 metara od obale te se širi velikom brzinom. Gori gusta borovina.

Prema požarištu su upućena najmanje četiri vatrogasna vozila, javljaju nam čitatelji.

11:30 Novi požar buknuo je i u Zavalatici na Korčuli, a sve vatrogasne snage na otoku poslane na požarište.

8:47  Pod kontrolom su i  požari u Šibensko-kninskoj županiji - na Promini i kod Đevrsaka, te su evakuirani stanovnici Bribira u srijedu ujutro vraćeni su kućama.

"Promina je donekle pod kontrolom. Na pojedinim točkama vatra se rasplamsa pod utjecajem vjetra, ali interventne grupe odmah je stave pod kontrolu tako da širenja požara na Promini nema. Tijekom noći na Promini je dežuralo 100 vatrogasaca i 50 vojnika", kažu u Centru 112.
 
Požar kod Đevrsaka još nije lokaliziran, ali je također pod kontrolom, a  evakuirani stanovnici s područja Bribira jutros su obaviješteni da se mogu sigurno vratiti svojim kućama.

9:30 Svi požari u Zadarskoj županiji su pod kontrolom - osim jednoga. Opširnije.

8:02 Doznaje se kako je požar na Mljetu stavlje pod kontrolu i nema više opasnosti.

7:50 Na autocesti A1 između čvorova Benkovac i Skradin vozi se uz ograničenje brzine od 100 kilometara na sat, zbog moguće smanjene vidljivosti od dima uzrokovanog požarom, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

7:40 Požar koji je u poslijepodnevnim satima buknuo na Mljetu još nije pod kontrolom, a danas rano ujutro očekuje se pomoć vatrogasaca s kopna te je zatražena i pomoć četiri kanadera.

''Požar je aktivan. Vatrogasci se bore, probijaju, izrazito je grub teren. Gašenje otežava i vjetar. Ujutro prvim trajektom vatrogasci s kopna idu u pomoć iz Konavala, Dubrovnika, Župe, Stona, Primorja. Podnio sam zahtjev za četiri kanadera i poduzimamo sve mjere kako bismo to ujutro riješili'', rekao je vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije, Stjepan Simović, te dodao kako trenutno nijedno mjesto nije ugroženo, iako ne isključuje mogućnost da vatra zaprijeti kućama tijekom noći, prenosi Hina.

Inače, gori gusta borova šuma na području iznad Rope, u blizini Nacionalnog parka.

7:00 U Šibensko-kninskoj županiji aktivna su još dva požara, onaj koji je u utorak buknuo kod Đevrsaka te onaj na Promini s kojim se gasitelji bore već šest dana.

Uskoro više...

Preko noći na Promini 150 gasitelja, kod Đevrsaka 24

Požar koji je u utorak buknuo u Đevrskama je pod kontrolom, a sa šireg područja Bribira evakuirano je 39 osoba i noć će provesti u osnovnoj školi u Skradinu, doznajemo iz Županijskog centra 112. Požar na Promini je pod kontrolom te će ga preko noći ostati gasiti 150 vatrogasaca i vojnika, kazao nam je županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić.

„U požaru koji je izbio kod Đevrsaka i koji se širio prema Bribiru, kuće i životi više nisu ugroženi, a iz zaseoka Pavići, Miloševići i Bribir evakuirano je 39 osoba koje su smještene u osnovnu školu u Skradinu. Na terenu se nalaze 24 vatrogasca s devet vozila koji će cijelu noć paziti da se vatra ne proširi na gustu borovu šumu u blizini“, doznajemo u Županijskom centru 112.

Kako nam je ranije kazao županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić, požar koji je na Promini buknuo u četvrtak 17. kolovoza, pod kontrolom je i preko noći ostaje 150 vatrogasaca i vojnika.

Ne propustite