Roboti sa kožom koja se obnavlja?!

Tech
Roboti sa kožom koja se obnavlja?!
.

Roboti sa kožom koja se sama obnavlja su izumi belgijskih naučnika. Naučnici sa univerziteta "Brije" u Briselu napravili su kožu koja ima mogućnost samozacjeljivanja, pa roboti mogu da se oporave čak i ako ih neko ubode ili posiječe nožem. Ipak, navodi britanski list "San", ovi roboti još uvijek nisu filmski kiborzi niti prijete čovječanstvu. Oni, za sada, uglavnom sakupljaju voće, povrće i druge mekane predmete sa fabričkog poda. Kako bi proizveli robote koji imaju "kožu" i "meso", naučnici su koristili polimere, koji se poput želea stapaju zajedno kada se zagrijavaju ili hlade. "Rezultati ovog istraživanja otvaraju obećavajuće perspektive", navodi profesor Bram Vanderborgt.

On je pronašao način da ruke robota budu, istovremeno, mehke, kako bi mogle da kupe osjetljive predmete, ali i sposobne da izdrže kontakt sa oštrim predmetima. "Roboti će biti ne samo lakši i sigurniji, već će biti u stanju da rade duže, a da ih ne treba konstantno popravljati" - najavljuje on.

Međutim, dio naučne zajednice strahuje da je ovo samo još jedan dodatak u stvaranju "robota ubica". Samo je pitanje vremena kada će se to dogoditi, a nije poznato da li će ti roboti biti upotrebljeni za odbrambene ili napadačke akcije - upozoravaju oni. Jedan broj naučnika vjeruje da će do razvoja borbenih odreda kiborga doći do kraja sljedećeg desetljeća.

 

Ne propustite