Dramatično upozorenje: Sljedeća evropska kriza mogla bi da izbije na Balkanu

Region
Dramatično upozorenje: Sljedeća evropska kriza mogla bi da izbije na Balkanu
.

Sljedeća evropska kriza mogla bi da izbije na Balkanu, piše ugledni diseldorfski Handelsblat u članku koji potpisuju trojica novinara, prenosi Deutshe Welle. Dok EU i NATO pokušavaju da jače uz sebe vežu države poput Crne Gore i Srbije, ujugoistočnoj Evropi se vodi borba za primat. Drugi akteri su, pored SAD, prije svih Rusija i Turska, ali i Saudijska Arabija.

List se osvrće na upozorenje austrijskog šefa diplomatije Sebastijana Kurca koji je rekao da se ojačani uticaj Turske i Saudijske Arabije ne smije „nemo posmatrati“.

Kurc je kao primjer naveo da žene u Sarajevu i Prištini dobijaju novac kako bi ulicama hodale zabrađene i tako mijenjale sliku grada. Njegov zahtjev je stoga ubrzana integracija u EU, podrška reformama i borbi protiv radikalizacije.

- Balkan je često bio lopta u igri regionalnih sila. Habzburga protiv Osmanlija, Zapada protiv komunističke Rusije, a usred svega toga su vazda bile interne zađevice različitih etnija koje tamo žive - piše dalje Handelsblat.

List, renomiran prije svega zbog izveštavanja o ekonomskim temama, piše da je Balkan interesantan i zbog ekonomskog potencijala.

Tako recimo Turci investiraju u rudnike na Kosovu i pomažu Albaniji da uspostavi nacionalnu aviokompaniju i izgradi novi aerodrom, dok su sa BiH potpisali dublji trgovinski sporazum.

Srbija se naziva tradicionalnim saveznikom i „isturenim položajem“ Rusije u regionu, dok se druge balkanske republike žale na miješanje Moskve. Kao primjeri se pominju navodna priprema puča u Podgorici na dan proteklih izbora i tvrdnje iz Skoplja da Rusija pokušava da utiče na politiku i bezbjednost u Makedoniji.

Ne propustite