Trgovac umjetninama prodao sliku za 35.000 funti, a onda otkrio da ona vrijedi MILIONE - Evo šta kaže o tome

Zanimljivosti
Trgovac umjetninama prodao sliku za 35.000 funti, a onda otkrio da ona vrijedi MILIONE - Evo šta kaže o tome
.

Filip Mold je bio ubjeđen da u svom vlasništvu ima sliku britanskog umjetnika Džona Konstabla

Trgovac umjetničkim djelima i TV prezenter bio je oduševljen kada je otkrio da je slika za koju se mislilo da je kopija, u stvari, original vrijedan 2 miliona funti. Filip Mold je bio ubjeđen da je slika rad britanskog umjetnika Džona Konstabla, ali u nemogućnosti da to i dokaže, prodao je za 35.000 funti.

profimedia-0342982604-830x0

Sada, 17 godina kasnije pokazalo se da je bio u pravu. Istražitelji BBC-jeve emisije "Fake or fortune" otkrili su da je u pitanju "Hay wain", rani umjetnikov period. Prezenter, navikao da drugima govori da su propustili bogatstvo, je bio gost nedeljne emisije. Mold je rekao da je vjerovao da u vlasništvu ima original i kada je platio sliku 10.000 funti, kada je bio mladi trgovac. Pošto nije mogao da dokaže ko je naslikao, prodao je sliku, a nekoliko godina kasnije otkupio.

Prodao ju je 2000. godine biznismenu Henriju Ridu za 35.000 funti sve vreme se nadajući da će uspjeti da dokaže da je to rad Džona Konstabla, koji se smatra jednim od najvećih pejzažista, koji je ikada živio.

Ranije ove godine, slika iz 1821. godine "Hay wain" je izglasana za jednu od omiljenih umjetničkih djela među Britancima.


Trag je voditeljku emisije "Fake or fortune", Fionu Brus vodio do eksperata u Los Anđelesu. Stručnjaci su analizirali slojeve boje, a pošto je prethodnih 17 godina tehnologija napredovala, nauka je odvela pravo do Konstabla lično, tačnije otkriveno je da je poslije umjetnikove smrti, njegov sin prodao sliku.

Mold kaže da nije ogorčen što mu je takvo bogatstvo izmaklo.

Ne propustite