Slijedite ove savjete i uštedite na potrošnji vode!

Sve za dom
Slijedite ove savjete i uštedite na potrošnji vode!
.

Bilo bi idealno dobro iskoristiti svaku kap vode ali nažalost, to je ponekad nemoguće. Ono što možemo je naučiti kako uštedjeti vodu bez previše žrtvovanja i odraza na kvalitetu našeg života.

Možda vam u tome pomogne ovih nekoliko savjeta koji slijede u daljnjem tekstu, a na taj način izbjegnete i glavobolju kada stignu računi.

images

 

Umjesto direktno iz česme, osvježite se vodom iz frižidera. U vrućim ljetnim danima, voda iz česme može biti poprilično topla, pogotovo ako cijevi nisu dobro izolirane. Mnogi tada puste vodu da curi sve dok ne dođe hladna voda. Izbjegavajte takvo nepotrebno trošenje vode tako što ćete u frižideru uvijek imati rashlađenu vodu u boci.

Jedan od najjednostavnijh načina da smanjite potrošnju vode kada ispirete WC, je da u vodokotlić stavite plastičnu bocu napunjenu s vodom. Važno je jedino da boca ne bude prevelika jer će količina dostupne vode po potrebi biti nedovoljna za ispiranje pa čete morati pustiti vodu dva puta. 

Već i sami znate da je puštanje vode da curi sve vrijeme dok perete zube nepotrebno rasipanje. Možete uštedjeti dosta ako se i tuširate na način da prilikom sapunanja zatvorite vodu. Ponekad je ujutro divno stajati ispod mlaza vode prilikom tuširanja kako bi se bolje razbudili, ali ako želite smanjiti potrošnju, to vam ne ide u prilog. Smočite se. Zatvorite vodu. Nasapunajte se i zatim pustite vodu da se isperete!

image-indesit-compressed

 

Mašina za pranje rublja je najučinkovitija ako je puna. Ako ste u potrazi za novom, izaberite one ekonomične koje imaju mogućnost da peru i poluprazne pomoću programa koji tada troši i upola manje količine vode.

Najveća potrošnja vode događa se ljeti, pogotovo ako imate vrt i puno biljaka koje treba zalijevati. Trošak možete smanjiti tako što ćete prikupiti kišnicu koja se slijeva s krova. Instalirajte veće kanistre za vodu na adekvatan način i kasnije tu vodu iskoristite za zalijevanje biljaka. 

water

Morate da znate i to, da od previše vode korijen biljke slabi, a time i čitava biljka. Zalijevajte cvijeće u teglama samo onda kada to stvarno treba. Stručnjaci savjetuju i da zalijevate bilje naveče ili rano ujutro jer se tako izbjegava isparavanje vode. 

Ne propustite