Ne zanemarujte: Deset simptoma koji mogu upućivati na razvoj karcinoma

Zdrav život
Ne zanemarujte: Deset simptoma koji mogu upućivati na razvoj karcinoma
.

2. Neobična krvarenja

Ako ste zašli u menopauzu (koja se računa kad prođe 12 mjeseci bez mjesečnice), svako je krvarenje nakon toga znak za upozorenje. Bez obzira na to je li riječ samo o kapljici krvi na donjem rublju ili jačem krvarenju, trebali biste odmah posjetiti liječnika.

Krvarenje može indicirati na benigne izrasline ili polipe, ali i na rak endometrija ili cerviksa. Žene koje nisu ušle u menopauzu trebale bi prijaviti liječniku svako krvarenje koje im se učini sumnjivim i izvan mjesečnice.

3. Krv u stolici

Rak debelog crijeva treći je najčešći rak kod žena, a jedan od prvih njegovih simptoma rektalno je krvarenje. Nažalost, mnogi ga najprije povežu s hemeroidima, što i jest najčešći razlog za krv u stolici, no pregled je ipak obavezan jer ćete samo tako biti sigurni da nije došlo do razvoja raka.

Obavezno posjetite liječnika ako primijetite crvenu ili tamnu krv u stolici. Očekujte rektalni pregled i kolonoskopiju ako ste stariji od 50 godina, a možda se liječnik za nju odluči i kod mlađih osoba.

4. Iscjedak

Vaginalni iscjedak neugodna mirisa ili pun grudica može biti simptom raka vrata maternice (cerviksa). Znakovi su upozorenja kad sadrži krv i pojavljuje se između dvije mjesečnice. Pregled je obavezan kako bi se utvrdilo je li riječ o infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

 

Ne propustite