Nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobio film 'Strašna majka'

Bosna i Hercegovina
 Nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film dobio film 'Strašna majka'
.

Svečanom dodjelom nagrada se ne zatvara 23. izdanje Sarajevo Film Festivala jer će publika u sarajevskim kinima sutra imati priliku ponovo pogledati pobjedničke filmove

 
Na svečanoj dodjeli nagrada u Narodnom pozorištu nagradu Srce Sarajeva za najbolji igrani film u okviru 23. Sarajevo Film Festivala dobio je film "Strašna majka" gruzijske rediteljice Ani Urushadze.
strasna-majka-previeworg
 
Srce Sarajeva za najboljeg glumca dobio je Serban Pavlu iz filma "Meda ili ne tako sjajna strana stvari", dok je nagradu za najbolju glumicu 23. SFF-a dobila Ornela Kapetani iz filma "Buđenje dana".
 
Nagradu za najboljeg reditelja 23. SFF-a dobio je reditelj Emanuel Parvu za film "Meda ili ne tako sjajna strana stvari".
 
Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film dobio je “Grad sunca” reditelja Ratija Onelija.
 
Film "Čistoća" Nevena Samardžića proglašen je za najbolji studentski film ovogodišnjeg SFF-a.
 
U sekciji dokumentarni program specijalnu nagradu žirija dobio je film “Dom”, reditelja Zdenka Jurilja.
 
Srce Sarajeva za najbolji kratki film odnio je film "Plavetnilo", rediteljke Antonete Alamat Kusijanović.
 
Nagradu za najbolji studentski film je osvojio film "Ljubljana–München 15:27", rediteljice Katarine Morano.
 
Predsjednik žirija Takmičarskog programa igranog filma ove godine bio je meksički reditelj, scenarista i producent Michel Franco. U žiriju su još bili Mark Adams, umjetnički direktor Edinburgh International Film Festivala iz Velike Britanije, Goran Bogdan, glumac iz BiH, Fatma Al Remaihi, direktorica Doha Film Instituta iz Katara i Melisa Sozen, glumica iz Turske.
 
U sklopu 18 programa 23. SFF-a publika je prethodnih sedam dana imala priliku pogledati 235 filmova, od čega 111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova. Za nagrade u svim regionalnim selekcijama SFF-a ove godine se takmičilo 46 filmova.
 
Ekipe takmičarskih filmova iz svih kategorija prije svečane ceremonije prošetale su crvenim tepihom.
 
Svečanom dodjelom nagrada se ne zatvara 23. izdanje Sarajevo Film Festivala jer će publika u sarajevskim kinima sutra imati priliku ponovo pogledati pobjedničke filmove.
 
Nakon dodjele nagrada, u Ljetnom kinu Raiffeisen će biti prikazan film "Velika bolest" Michaela Showaltera.
 
 

Ne propustite