SFF SVJETSKE PREMIJERE: "Meda ili ne tako sjajna strana stvari"

Bosna i Hercegovina
SFF SVJETSKE PREMIJERE: "Meda ili ne tako sjajna strana stvari"
U utorak, 15.08.2017. godine u sklopu SFF svjetskih premijera takmičarskog programa, u Narodnom pozorištu je prikazan rumunski film „ Meda ili ne tako sjajna strana stvari".

U utorak, 15.08.2017. godine u sklopu SFF svjetskih premijera takmičarskog programa, u Narodnom pozorištu je prikazan rumunski film „Meda ili ne tako sjajna strana stvari".

Film je ostvarenje režisera Emanuela Parvua, inače glumca koji ovim filmom podiže više pitanja bez davanja odgovora. 

20882173-10155667819164591-2614157066519550617-n

Osnovna tema filma tiče se hraniteljskih porodica i djece koja bivaju usvojena na taj način i njihovih međusobnih odnosa sa paralelom porodica koje su to i biološki ali ne nužnom postojanju ljubavi koja prati tu biologiju. O okolnostima, odnosima, životnim iskušenjima a sve prožeto smislom i svrhom istinske ljubavi i tim da poštovanje i ljubav dolaze iz srca.  

Priča je teška i tužna bez stvarne tačke i razvoja na kraju što je bio i cilj reditelja. 

meda-still3

Iako nikada nepojašnjava svoje filmove, za Novi.ba je pristao pojasniti odabir teme filma i razloge odsustva definicije stava i poruke. 

„Smatram da je jako tanka linija između ljubavi i brige. U mojoj zemlji je mnogo ljudi koji uzimaju djecu u hraniteljske porodice, to je kod nas jako popularno, a nažalost mnogi to rade tek da dobiju novac od države. To se pak dešava svuda u svijetu, nažalost. Nemam praksu pojašnjavanja filmova, ali obzirom na temu i pitanje, smatram da nema samo jedne istine kao takve, jer ako pogledate scenu sa direktorom sirotišta, on je bio upravu, zakon je na njegovoj strani. Ali moralna strana priče, kad se govori o djeci, moraju se bolje selektirati zakonski okviri, mora se obezbijediti bolja briga za djecu, biološku ili usvojenu jer vraćam se na ljubav i održavanje porodice - kad se borite za nekog i kad imate jaka načela cijeli svoj život, to je ono što je važno. Film se mogao završiti i tako da je glavni lik rekao samo jednu riječ,  jednu jednostavnu laž, ali on ima integritet i kredibilitet. Teško je biti moralna osoba  40-tak godina života i onda se u trenutku promijeniti,  zaboraviti svoje principe samo da biste dobili nešto od toga. Ali, kad nekog volite kao što glavni lik voli Medu, onda ste spremni i to uraditi. Da li će on u tome uspjeti ili ne ostavljam publici u tom otvorenom kraju da sami shvate kako žele. Ono što mene plaši, ne plaši vas,  tako ja volim da gledaoci sami dožive kraj u skladu sa svojim srcima.“ – obrazložio je Emanuel Parvu. 

 

(Novi.ba)

Ne propustite