Misterija dinosaura riješena, potvrđena povezanost Stegosaurusa i T.rex-a

Zanimljivosti
Misterija  dinosaura riješena, potvrđena  povezanost Stegosaurusa i T.rex-a
.

Naučnici su riješili misteriju tzv. Frenkeinsteinovog dinosaura koji se sastoji od dijelova tijela više nepovezanih vrsta.

Nova studija upućuje na činjenicu da je zapravo to veza koja nedostaje između dinosaura biljoždera, poput Stegosaurusa i dinosaura mesoždera, poput T.rex-a. Nalaz daje uvid u evoluciju skupine dinosaura poznate kao „ornitischians“.Studija je objavljena u časopisu Royal Society Journal of Biology.

Matthew Baron, student doktorant na Sveučilištu u Cambridge-u izjavio je za BBC News da je njegovo istraživanje pokazalo kako je dinosaur Frankenstein bio jedan od prvih ornitischijanaca, grupe koja je uključivala poznate zvijeri poput rogatog Triceratopsa i Stegosaurusa.

"Nismo uopće znali kako se njihovo tijelo počelo razvijati jer se toliko razlikuju od ostalih dinosaura, toliko su neobični,“ rekao je naučnik iz Cambridge-a.

Dinosaur Frankenstein, nazvan Chilesaurus, zbunio je stručnjake kada je otkriven prije dvije godine. Imao je noge životinje poput Brontosaurusa, bokove Stegosaurusa, a ruke i tijelo poput Tyrannosaurus rex-a. Naučnici  jednostavno nisu znali gdje se uklapaju u obiteljsko stablo dinosaurusa.

U trenutnom obiteljskom stablu dinosaura, ornitischijska skupina je uvijek mislila da je potpuno nepovezana sa svim ostalim dinosaurima. Istraživanje koje je g.Baron objavio u martu u časopisu „Nature“ pokazao je da su ornitischci bili usko povezani sa mesožderima, kao što je T.rex.

Novi.ba

 

 

Ne propustite