Tašlihan, nacionalni spomenik

Aktuelno
Tašlihan, nacionalni spomenik
-

Tašlihan ili kameni han je stari karavan-saraj koji se nalazio na mjestu sadašnje bašte hotela "Evropa". Tašlihan je treći po redu izgrađeni han nakon Morića hana i Kolobara hana koji je služio za smještaj ljudi i konja. 
Tašlihan je bio najveći han u regiji izgrađen u periodu od 1540. i 1543. godine od zaostavštine Gazi Husrev-bega. 

Tašlihan je nekoliko puta gorio, posljednji put 1879. godine kada je i potpuno uništen. Tokom sanacije i dogradnje hotela "Evropa" obavljena su arheološka istraživanja, koja su rezultirala otkrivanjem dijela temelja Tašlihana. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je 2004. godine odlukom proglasila ostatke Tašlihana nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. 

Tašlihan je i dalje tu, na neki misteriozan način uklopljen stoji u ambijent, gdje je spojeno staro i novo, moderno. 
Ista komisija koja je zaštitila Tašlihan, ove godine donijela je odluku i odobrila gradnju nad ostacima ovog nacionalnog spomenika. 
Ovaj postupak je iznenadio i razočarao građane Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine, te turiste koji pod obavezno obilaze ovu lokaciju. 

 

Građani su se na različite načine angažovali kako bi spasili ovaj spomenik, potpisivanjem peticije, formiranjemm FB grupa koje informišu građane o dešavanjima vezanim za famoznu gradnju. 
Mnogima je nevjerovatno da se na ovakav način moraju boriti za objekat koji je napravljen u 16. vijeku. 
Građani su mišljenja da ako ne postoji mogućnost da se spasi ovakav objekat i ovakav lokalitet u samom centru Sarajeva, kako su onda tek zaštićeni nacionalni spomenici u ostatku Bosne I Hercegovine.

Ne propustite