Neočekivana historija crvenog tepiha

Zanimljivosti
Neočekivana historija crvenog tepiha
.

Prvo spominjane crvenog tepiha prostrtog da netko po njemu prošeta zabilježeno je još u 5. stoljeću prije Krista u Eshilovoj drami „Agamemnon". U njoj, žena kralja Agamemnona, legendarna Klitemnestra, priprema crveni tepih u sklopu svoje namjere da ubije svoga muža pri povratku iz borbi u Trojanskim ratovima. Agamemnon hoda tepihom koji je postavljen, kako on misli, povodom njegove trijumfalne dobrodošlice, ubrzo nakon toga biva ubijen.

U suvremenije doba, američki predsjednik James Monroe je 1821. godine inauguriran na Prospect Hillu (današnja Arcadia) na rijeci Waccamaw u Južnoj Karolini - hodao je po crvenom tepihu prostrtom do rijeke. To je, na primjer, jedan od rijetkih historijskih događaja svečanog karaktera na kojima je bio zastupljen crveni tepih. 

Međutim, ono što je zaista nezaustavljivo pokrenulo upotrebu crvenog tepiha bila je željeznica. Putnici iz New Yorka i Chicaga koji su se vozili tada malobrojnim luksuznim vozovima (20th Century Limited) hodali su po plišanom tepihu prilikom ulaska i izlaska iz vlaka zbog čega je svako putovanje dobivalo dašak glamura i jedinstvenosti.

S vremenom je pojava crvenim tepiha rasla i postao je označitelj društvenog statusa i simbol posebnosti.

Upotrebom crvenog tepiha u Hollywoodu, na dodjeli Oskara proces kulture hodanja crvenom pistom postaje važniji od same ceremonije. 

Tako je započeo savremeni crveni tepih transcendirati film. Moderni crveni tepih nije više rezervisan samo za filmske zvijezde.

Na mnogim filmskim festivalima diljem svijeta pored glumaca mogu se vidjeti "drugačiji ljudi"- muzičari, modeli, milijunaši, ... koji nose vrijednije stvari.

S tim u vezi marketing potencijal crvenog tepiha, prepoznatljiv je od strane rukovoditelja, kao prilika za prodati sve što može odjenuti jer je to mjesto glamura i skupoće.

Bilo da je to simptom ili simbol potrošačkog načina života ono što je nedvojbeno jest da je od krvavog početka do uljepšavanja kraja, crveni tepih prošao vrlo dug put.

 

Ne propustite