SAD NAJAVLJUJE OBJAVU RATA

Svijet
SAD NAJAVLJUJE OBJAVU RATA
-

Sjeverna Koreja potvrdila kako je plan ispaljivanja raketa prema Guamu dovršen a SAD poručuje da bi takav potez značio objavu rata.

20170414154205-421991
Sjevernokorejski general Kim Rak-gyom izvijestio je predsjednika Sjeverne Koreje, Kim Jong-una, kako je plan o potencijalnom lansiranju raketa prema otoku Guam kompletiran. Nedugo zatim sjevernokorejski lider poručio je kako poziva Washington da napravi "pravu odluku" te da izbjegnu konfrontaciju. U isto vrijeme iz Pentagona su poručili kako bi bilo koji udar na američko tlo "vrlo brzo" eskalirao u rat.

Sjevernokorejski mediji prenose kako je Kim "dugo razmatrao" plan lansiranja raketa prema Guamu te je o istom raspravljao s visokim vojnim dužnosnicima. Naredio je vojsci da bude spremna ukoliko dođe do odluke o lansiranju. U isto vrijeme u izjavi se navodi kako poziva SAD na de-eskalaciju.

Američki ministar obrane James Mattis je pak poručio da ako rakete budu lansirane, SAD će "u nekoliko trenutaka" znati koji im je pravac - ukoliko se zaključi da idu na američki pacifički otok Guam to će biti "objava rata". Drugim riječima, čak i lansiranje u pravcu Guama SAD bi mogao protumačiti kao napad. 

Ne propustite