OD ŠOKA PALI U NESVIJEST: "Bilo je golo i još se na njemu vidjela pupčana vrpca", ispričali su radnici komunalnog koji su na deponiji pronašli mrtvo novorođenče

Region
OD ŠOKA PALI U NESVIJEST: "Bilo je golo i još se na njemu vidjela pupčana vrpca",  ispričali su radnici komunalnog koji su na deponiji pronašli mrtvo novorođenče
.

Samo nekoliko sati nakon pronalaska bebe među otpadom policija je uhapsila ženu (33) iz Vrbasa, majku te bebe, osumnjičenu da je muško novorođenče ubila pri porođaju.

"Radili smo na separaciji otpada i stigao je novi kamion. Dok je kipovao smeće, počeo je da pada bijeli čaršav, a iz njega je ispala beba kolegi pravo pred noge. U panici je počeo da viče...". Ovako za „Blic“ priča Jovan Japundža, radnik „ROS Metala“, koji je sa kolegom pronašao bebu na deponiji u Vrbasu.


Kako navodi, mrtvo novorođenče kamion je juče rano ujutro na gradskoj deponiji u Vrbasu bukvalno istovario pred njih.

- Radili smo na separaciji otpada i stigao je novi kamion. Dok je kipovao smeće, iz ugla kamiona počeo je da pada bijeli čaršav i da se razmotava, a iz njega je ispala beba kolegi pravo pred noge. On je počeo da paniči i viče: „Beba! Beba!“ Dotrčao sam do njega i vidio tek rođeno mrtvo dijete. Užas! Bilo je golo i još se na njemu vidjela pupčana vrpca - prisjeća se nemilog događaja Japundža.

Kaže da je njegovom kolegi pozlilo zbog šoka i strašnog prizora, te da je skočio da mu pomogne da ne padne u nesvjest.

- Nekako sam ga smirio i odmah smo dozvali bageristu koji je obavjestio policiju. Oni su ubrzo stigli uz pratnju Hitne pomoći. I sada mi je ta slika u glavi i ne znam kako ću je izbrisati. A nadam se da će i kolega biti dobro. Strašno je kada čovjek vidi tako nešto. Kakva je to majka što je mogla tako nešto da uradi? - pita se Japundža posle pretrpljenog šoka.

 

Osumnjičenoj za to krivično delo određen je pritvor u trajanju do 48 sati, te će uz krivičnu prijavu biti privedena nadležnom tužilaštvu.

Naložena je i obdukcija novorođenčeta u novosadskom Institutu za sudsku medicinu kako bi se utvrdili detalji tragedije.

Kako nezvanično saznajemo, sumnja se da je ubistvo djeteta izazvalo postporođajno stanje trudnice koja je bebu ubila odmah po rođenju.


Ipak, da bi bile utvrđene sve okolnosti, ljekari i veštaci uradiće procjenu psihičkog i fizičkog stanja žene. Prema našim saznanjima, ovo nije njena prva trudnoća, već se radi o ženi koja ima nekoliko djece.

Kako kažu u policiji, ukoliko istraga pokaže da je riječ o čedomorstvu, osumnjičenoj ženi prijeti kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina zatvora, u zavisnosti od toga da li je beba ubijena ili je ostavljena da umre. Kako saznajemo, na tijelu bebe nije bilo vidljivih povreda, a prema prvim rezultatima obdukcije, dijete je rođeno živo.

Treći slučaj bacanja bebe u smeće

Ovo, nažalost, nije prvi put da radnici na deponiji otkriju mrtvo dijete. Prije samo mjesec dana u pogonu za odvajanje otpada Regionalne deponije „Duboko“ kod Užica u gomili smeća pronađeno je mrtvo novorođenče ženskog pola. Prethodno je početkom januara nađeno tijelo dječaka starog tek jedan dan na deponiji u Gračacu kod Vrnjačke Banje. Tijelo djeteta primjećeno je poslije istovara smeća, a otkrili su ga ljudi koji na deponiji traže stvari za reciklažu. Mrtvo dijete bilo je u sukrvici, pupčana vrpca nije bila odsječena, pa je pretpostavka da nije bilo starije od 12 sati u trenutku smrti. Tijelo dječaka bilo je zamotano u ćebe.

Ne propustite