Poslijeporođajni psihički poremećaji može dovesti do čedomorstva: MAJKA NIJE MOGLA DA OBJASNI ZAŠTO JE UBILA SVOJU TEK ROĐENU BEBU

Region
 Poslijeporođajni psihički poremećaji može dovesti do čedomorstva: MAJKA NIJE MOGLA DA OBJASNI ZAŠTO JE UBILA SVOJU TEK ROĐENU BEBU
.

Juče je u Vrbasu majka koja ima još petoro djece ubila i bacila na deponiju smeća svoju tek rođenu bebu. Brzom policijskom intervencijom pronašli su majku koja je priznala zločin.


Ova majka nije mogla da objasni zašto je počinila ubistvo bebe.

 

Istraživali smo zašto se žene odlučuju na ovaj, po mišljenju mnogih, najstrašniji zločin.

Ubila tek rođeno dijete je naslov koji i te kako privlači pažnju javnosti. Srećom, takvi naslovi nisu toliko česti, a najvažniji dokaz kada su ovakva krivična djela u pitanju je psihijatrijsko vještačenje majke. 

"U periodu poslije porođaja moguće su brojne promjene psihičkog stanja kod žena. Najteža je psihoza koja se javlja u opštoj populaciji od 0,1 do 0,2 posto, daleko češća je postporođajna depresija, 10 do 13 posto, ali valja napomenuti da 50 do 70 posto žena prođe kroz jedan period uznemirenosti, plača, napada gnjeva, nesanice, izbjegavanja hrane, koje je poznato kao baby blues", kaže prof. dr Ivan Dimitrijević sa Klinike za psihijatriju KCS. 

"Baš zato je zakonodavac i inkriminisao ovo kriv. djelo iz člana 116, ubistvo djeteta pri porođaju, nije ga svrstao u neko drugo kriv djelo kao recimo uobičajeno ubistvo, baš zato što je to stanje, takvo psihičko stanje uzeo kao najrelevantnije za opredjeljivanje njega", kaže za b92 advokat Dragan Palibrk. 

Predviđena kazna za ovo krivično djelo je od 6 mjeseci do 5 godina zatvora. Ukoliko se psihijatrijskim vještačenjem utvrdi da je majka bila neuračunljiva, ona može biti oslobođena odgovornosti za krivično djelo. 

"Taj stepen, ta granica, baš zato što je vrlo tanka, teško je nju odrediti, teško je i nama advokatima u takvim predmetima braniti, jer tu često i sami psihijatri vještaci ne mogu dovoljno da izbalansiraju tu granicu i utvrde da li je ta granica prešla u neuračunljivost, ili se radi o nekoj, da tako nazovemo, uobičajenoj postporođajnoj depresiji", navodi Palibrk. 

"Kod psihoza je posebno izražena halucinacija, ekstremna uznemirenost, razmišljanje o samoubistvu, nespavanje, odbijanje hrane, razmišljanje da se djetetu učini neko zlo, i to je moguće vidjeti iz ponašanja, i jako je bitno da se ona ne ostavlja sama, da bude u okruženju porodice, da se potraži neka stručna pomoć", naglašava profesor Dimitrijević. 

Psihološki poremećaji najintenzivniji su dvije do tri nedjelje poslije porođaja. Statistički, čedomorstvo je najzastupljenije u populaciji SAD, gdje na 100.000 stanovnika ima osam takvih slučajeva. Taj broj kod nas je daleko manji.

Ne propustite