LIJEK:Dobra strana aloe vere

Zdrav život
LIJEK:Dobra strana aloe vere
.

Gel koji se dobiva iz listova aloe vere djeluje protiv psorijaze, akni, hemoroida i reumatskog artrtisa. Možete ga spremati kao napitke za smirenje želuca ili za jačanje imuniteta

 

Aloe vera ili punim imenom Aloe vera Barbaddensis Miller.  u narodnoj medicini se koriste listovi ubrani sa biljaka starih dvije do tri godine. Sok se izlučuje kad se zareže list, a aželatina se uzima iz središnjeg dijela lista, gdje su stanice bogate sluzi.Želatina ima veoma široku upotrebu za ublažavanje, vlaženje i liječenje opeklina, rana, akni, analnih naprslina i hemoroida.

Kod velike upotrebe može doći do manjka elektrolita, posebno kalija, što može imati teške posljedice na organizam.

Aloe veru nebi trebala uzimati djeca, trudnice i dojilje, a ne treba je upotrebljavati ni ako patite od poremećenog rada bubrega i jetre.

 

5 recepata sa Aloe Verom

1. Čišćenje lica


Za čišćenje lica i skidanje šminke, na čistu vatu kapnite nekoliko kapi aloe i obrišite lice. Nakon toga isperit lice vodom i namažite kremom.

aloe-vera
 

2. Maska s medom

Pomješajte 3 kašike gela aloe vere sa kašikom meda i nanesite na lice. Ostavite 20 minuta i isperite čistm vodom. Ova maska je psebno korisna za kožu s aknama i ožiljcima.

3. Losion s kokosom

U blenderu 10 minuta miješajte gel iz manjeg lista aloe, 12 šoljice kokosova ulja i 3 kapi eteričnog ulja lavande. Kada to završite stavite u  staklenku u hladnjak na nekoliko sedmica. Koristite ga za njegu i hidrataciju lica i tijela, kao i za skidanje šminke

4. Za bolji vid

Pomješajte 100 ml soka od aloe, 500 g zdrobljenih jezgri oraha, 300 g meda i soka od 3-4 limuna. Pijte po jednu veliku kašiku 3 puta na dan. Ovaj napitak djeluje kao vitaminska bomba te jača imunološki sistem.

5. Smirivanje želuca

Pomješajte u blender čašu čokoladnog mlijeka, 250 ml mlijeka, 8 kašika gela aloe vere i jednu bananu. Dodate ovome dvije do tri  kašike zobenih pahuljica, dobit ćete kašu koju možete pojesti za doručak.

 

 

 

 

 

 

Ne propustite