VEĆ TREĆI DAN VATROGASCI NEUMORNO GASE POŽARE

Vijesti
VEĆ TREĆI DAN VATROGASCI NEUMORNO GASE POŽARE
-

Vatrogasci su se borili sa šumskim požarom sjeveroistočno od grčke prijestolnice koji bjesni već treći dan- Bore se da zaustave vatrenu stihiju koja jeuništila na hiljade hektara borove šume. Požari su izbili u Kalamosu. Kalamos je priobalna turistička destinacija oko 45 kilometara sjeveroistočno od Atine. Vatrena stihija se proširila na još tri mjesta i samim tim 
oštetila dosta kuća.

Vamredno stanje proglašeno je u toj regiji.

"Pokušavamo da suzbijemo aktivne frontove i glavni prioritet je zaštita ljudskih života", izjavila je glasnogovornica vatrogasne brigade Stavroula Maliri na brifingu za novinare.

180 vatrogasaca, stotinjak vojnika, tri kanadera i šest helikoptera bori se sa vatrom na terenu u blizini mjesta Kapandriti. Ogoljeli teren je pogoršao situaciju, vjetrovi su pojačali intenzitet požara na više područja.

Dim koji se diže visoko u zrak otežava gašenje požara helikopterima.
Vlasti su naredile evakuaciju ljudi iz dva ljetna kampa i kuća u regiji i manastira. Stotine stanovnika Kalamos je pobjeglo, provodeći noć na plaži.

U ponedjeljak su se vatrogasci borili s više od 90 šumskih požara širom Grčke, u pravoj epidemiji izazvanoj suhim snažnim vjetrom i visokim temeraturama u blizini Atine, na Peloponezu i
na jonskim otocima Zakynthos i Kefalonia, prenosi agencija Reuters.

Ne propustite