Kako da obiđete svijet ako se bojite napustiti svoj dom?

Zanimljivosti
Kako da obiđete svijet ako se bojite napustiti svoj dom?
-

Jacqui Kenny je umjetnica koja živi i radi u Londonu, a pati od agorafobije- snažnog straha od otvorenog prostora.

Putovala je u Mexico, Chile, Senegal, Sjedinjene Američke Države, Peru, Ujedinjene Arapske Emirate, Rusiju, a popis se tu ne završava. 

Agorafobija ju je odvojila od spoljnog svijeta, a česti su dani kada ne može otići do lokalnog marketa, a dalja putaovanja su za nju pravi izazov. Kako ju je uvijek privlačila fotografija, posmatrala je fotografije na Google Street View i primijetila da imaju posebnu estetiku što je njenom umjetničkom oku dalo znak da od toga može napraviti nešto više. 

Nova tehnologija joj je omogućila da stvori osjećaj da se nalazi baš na tim mjestima, ulicama, među ljudima. Kenny je uspjela uhvatiti trenutke u dalekim mjestima svijeta bez da je izašla iz svoga doma ili uzela svoj fotoaparat. 

Radeći na svojim putovanjima omogućila si je posebno kreativno izražavanje što joj je pomoglo da ostane fokusirana, a negativne misli držati dalje od sebe. Spojila je se sa drugim ljudima koji imaju agorafobiju i od tada više nije usamljena.

Lakše je kada podijeli svoje misli sa ljudima koji imaju isto borbu. Jedan od njenih novijih ciljeva je da izloži svoje radove možda i na nekom od Google Street View mjesta. Kenny je uspjela uhvatiti trenutke u dalekim mjestima svijeta bez da je izašla iz svoga doma ili uzela svoj foto aparat, a svoj izazov nazvala je Agoraphobic Traveller. 

Mjesta koja je birala za svoje destinacije nisu baš svakidašnja, to su mjesta koja nose emociju malih gradova, pustinja, ljudi, ambijenta, boja i sl. Nakon što je odlučila koju državu ili područje će raditi, kakvo okruženje izabrati i svjetlo onda bi čekala poseban momenat.

Ne bi odustajala, sve dok ne bi našla šta želi, što je nekada znalo potrajati danima. Od oko 25 000 fotografija samo oko 170 se izdvojilo i našlo mjesto na njenom instagram profilu @streetviews.portraits. 

Njena bolest, odnosno strah od otvorenog prostora je nije spriječila da "posjeti" sva ona mjesta o kojima sanja i razmišlja. Ljubav prema fotografiji bila je njen pokretač i način da se suoči sa svojim strahovima.

https://www.instagram.com/streetview.portraits/

 

Ne propustite