STRUČNJACI KAŽU: Ova pitanja najčešće postavljaju SUPRUŽNICI PRED RAZVOD

Zanimljivosti
STRUČNJACI KAŽU: Ova pitanja najčešće postavljaju SUPRUŽNICI PRED RAZVOD
.

Sa ovim pitanjima se stručnjaci često susreću, kada je razvod u pitanju:

1. Kako djeca doživljavaju razvod roditelja?


Kako će dijete doživeti razvod, zavisi od brojnih faktora, kao što su: starost djeteta, prisutnost tokom roditeljskih svađa i sukoba, njegov odnos sa oba roditelja, način na koji roditelji doživljavaju razvod, itd. Za mnogu decu, razvod predstavlja olakšanje (jer shvataju da će prestati međusobna roditeljska netrpeljivost), dok kod neke može da izazove strah od nepoznatog (ne znaju kako će ubuduće izgledati njihovi odnosi, koliko će viđati mamu ili tatu...). Ovaj potencijalni strah se otklanja argumentovanim razgovorom i strpljenjem.


2. Postoje li osetljivi uzrasti dece kada roditelji ne bi trebalo da se razvedu?
Proces odrastanja je sam po sebi veoma osetljiv. Ipak, neki periodi su osjetljiviji od drugih - tada bi trebalo izbjegavati veće dodatne potrese u porodici. To su periodi kada dete polazi u vrtić ili u školu, dolazak nove bebe, gubitak nekog člana porodice... Nažalost, te periode nije moguće uvek izbegavati, a često to može da bude i kontraproduktivno. Naime, ako su odnosi između roditelja toliko poremećeni, bez obzira na trenutnu fazu razvoja - za dete može biti štetnije da ostane u takvoj atmosferi nego da se roditelji razvedu.


3. Može li razvedena osoba da bude dobar roditelj, to jest kako razvedena osoba može da bude dobar primer?
Vi svom djetetu ne treba, niti možete da budete dobar primjer udate žene ili oženjenog muškarca, već primjer dobrog roditelja. Vas kao dobrog roditelja ne čini činjenica da li ste u braku ili ne, već koliko ste posvećeni svom roditeljstvu, koliko poznajete svoje dijete, kako provodite zajedničko vrijeme, koliko ga podržavate ili razumijete... Takođe, upravo kao razvedena osoba, možete da budete dobar primjer nepristajanja na žrtvu, ili jasnog izražavanja svog mišljenja.


--->

Ne propustite