TEMA DANA/ ISTRAŽILI SMO KO SAVJETUJE MINISTRE U BiH: Plate šefova kabineta i do 3.000 KM; Među savjetnicima i bivša sekretarica Radovana Karadžića

Bosna i Hercegovina
TEMA DANA/ ISTRAŽILI SMO KO SAVJETUJE MINISTRE U BiH: Plate šefova kabineta i do 3.000 KM; Među savjetnicima i bivša sekretarica Radovana Karadžića
-

Ministri u Federalnoj vladi imaju pravo na imenovanje savjetnika koji im pomažu u što boljem obavljanu poslova u resorima za koje su zaduženi. 

Prema zakonu o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine zapošljavanje i unapređenje profesionalne karijere državnog službenika zasniva se javnom konkursu i profesionalnoj sposobnosti. 

No, to često nije slučaj, pa se na poziciju savjetnika imenuju osobe koje su bliske stranci iz koje ministri dolaze ili osobe koje su na tu poziciju došle iz određenih interesnih krugova. 

Istražili smo ko sve savjetuje ministre u Vijeću ministara, te kolika su njihova mjesečna primanja.

Šef kabineta ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande je Saša Marić. Bevandin nekadašnji bankarski kolega Saša Marić zarađuje 2.690 KM, od toga 300 KM za odvojen život, 132 KM za topli obrok. 

Semiha Borovac je u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH zaposlila kao šeficu kabineta Ninu Mišković, diplomiranu novinarku. Mišković zarađuje 2840,84 KM, od toga 108 KM za topli obrok, dok je u izvještaju koji je portal Novi.ba dobio na uvid, navedeno da je u junu primila i 506 KM stimulacije. Na mjesto šefice kabineta imenovana je 06. 4. 2015. godine.

Šef kabineta ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka je Predrag Đokić.  Đokić na osnovu plate, toplog obroka i prevoza zarađuje 2516,19 KM mjesečno. Đokić je diplomirani pravnik, a na mjesto šefa kabineta postavljen je 13. 5. 2015. godine. 

Ivica Šarić je šef kabineta ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića. Šarić je akademski muzičar profesor. Šarić je počeo radni vijek kao nastavnik, a potom angažiran u operi Narodnog pozorišta Sarajevo gdje stječe najviši umjetnički status, prvak. Šarić je od 2002. - 2006. godine obavljao funkciju ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Od 2006. - 2010. godine zamjenik predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. Od 2010. - 2014. godine ponovo je stupio na dužnost ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo. Za šefa kabineta Ministarstva civilnih poslova BiH izabran je 2015. godine.

Mirko Šarović je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH za šeficu kabineta zaposlio Miru Mihajlović. Mihajlović mjesečno zarađuje 2765 KM, od toga 132 KM za topli obrok, dok 224 KM za prevoz. Mihajlović je na mjesto šafice kabineta imenovana 01. 4. 2016. godine, a njeno imenovanje pokrenulo je buru reakcija. Ova profesorica psihologije i pedagogije je nekadašnja sekretarica haškog optuženika Radovana Karadžića.

Lejla Mujkanović - Krka je šefica kabineta ministra komunikacija i transporta BiH Ismira Juska. Mujkanović mjesečno zarađuje 2308 KM, od toga 66 KM za topli obrok, te 26 KM za prevoz. Lejla Mujkanović-Krka je kadar SBB-a iz Tuzle, koja je prije mjesta u ministarstvu bila direktorica Saveza za bolju budućnost.

Šef kabineta Dragana Mektića u ministarstvu bezbjednosti BiH je Igor Golijanin koji je prema podacima  do kojih je došao Novi.ba u mjesecu junu ukupno zaradio 2478, 53 konvertibilne marke.  Igor Golijanin je inače inžinjer mašinstva. 

Pravnica Inese Kratlić je šefica kabineta u ministrastvu pravde BiH. 

Prema podacima o platama za mjesec juni Ines je na osnovu plate, toplog obroka, prevoza i dodatnih stimulacija zaradila 2536, 52 KM. 

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš za svog savjetnika izabrala je Josipa Rajića, inžinjera elektrotehnike. Rajić je na osnovu neto plate, toplog obroka i naknade za prevoz, u mjesecu junu zaradio 2909,89 KM.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne propustite