Mašić: Svi socijalno ugroženi učenici moraju imati besplatne udžbenike

Bosna i Hercegovina
Mašić: Svi socijalno ugroženi učenici moraju imati besplatne udžbenike
-

Predsjednik Kantonalne organizacije Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Sarajevo i zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić smatra da je neprihvatljiva Odluka Ministarstva obrazovanja i Vlade Kantona Sarajevo da besplatne udžbenike ne dobiju svi učenici iz socijalno ugroženih porodica, nego samo polaznici prvih razreda.

- Neshvatljivo je i potpuno neprihvatljivo da vlada Elmedina Konakovića u budžetu od 712 miliona KM ne može naći neznatna sredstva za naše najmlađe koji su najugroženiji i za njihove roditelje koji nisu u prilici da izdvoje 300 KM za udžbenike - poručio je Mašić.

Istakao je da su prošle godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Vlada Federacije BiH ukinuli program besplatnih udžbenika za svu djecu u stanju socijalne potrebe na području cijele FBiH. Taj program, dodaje, realizovan je u prošlom mandatu kada je federalnu vladu vodio SDP BiH.

- Nadam se da je do sada već svima jasno da je u proteklih nekoliko godina na sceni smišljeni projekat ukidanja pomoći učenicima u stanju socijalne potrebe, te da SDA premijeri, ministri i vlade taj projekat dosljedno provode na svim nivoima. Očigledno je da za njih pravo na obrazovanje pod jednakim uvjetima ne postoji, te da radije novac preusmjeravaju na širenje voznih parkova i krpljenje budžetskih rupa nastalih njihovom nesposobnošću i neodgovornošću - naglasio je Mašić, saopćeno je iz SDP-a.

Poručio je da Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo obrazovanja moraju što prije revidirati pomenutu odluku.

Osim toga, neprihvatljivim smatra i nedavni zahtjev da se studente obaveže da kupuju godišnju kartu za GRAS.

Ne propustite