IMATE OSJEĆAJ DA VAM MOBITEL VIBRIRA, a zapravo nije? Evo što je uzrok!

Zanimljivosti
IMATE OSJEĆAJ DA VAM MOBITEL VIBRIRA, a zapravo nije? Evo što je uzrok!
.

Prema jednom starijem istraživanju 95 posto vlasnika mobitela osjetilo je fantomske vibracije mobitela, a čak 84 posto njih je i čulo da im mobitel zvoni iako to nije bio slučaj. Slična stvar vrijedi i za mobitele opremljene signalizacijskim LED-icama – koliko li se samo puta dogodi da se u perifernom vidu čini kako je stigla poruka ili nešto slično?

Psiholog David Laramie je u disertaciji iz 2007. godine opisao osjećaj kao “ringxiety” (kombinacija engleskih riječi ring i anxiety, zvonjava i tjeskoba), iako stvar nije potpuno nova. Puno prije nego što su mobiteli zavladali svijetom, sličan fantomski osjećaj imali su i vlasnici pagera, što je u nemalom broju slučajeva ismijavano i u stripovima.

U Laramijevom istraživanju, otkrilo se i kako je veliki broj odraslih doživljavao i zvučne halucinacije – njih dvije trećine čulo je da im mobitel zvoni iako to nije bio slučaj.

Bilo kako bilo, krivac je samo mozak – iako tačni mehanizmi iza osjećaja i halucinacija nisu potpuno jasni ni danas

Ljudski mozak je briljantan (ili briljantno bizaran, kako se koga pita) kad je riječ o filtriranju viška informacija. Zahvaljujući tome mogući su i brojni optički trikovi, iluzije i slično. Mozak jednostavno filtrira sav sadržaj koji dolazi iz svih osjetila, za kojeg smatra da je nepotreban.

Pretpostavki kako sve skupa djeluje je dosta, no nekoliko je najupečatljivijih. Upravo činjenica da mozak filtrira stvari te propušta “ono bitno” vjerojatno igra ulogu u cijeloj priči. Ako mozak očekuje poziv, može pogrešno interpretirati informaciju iz nekog osjetila te osobu uvjeriti kako mobitel stvarno zvoni, vibrira ili nešto treće.

Međutim, postoji tu još ideja. Istraživanje Sveučilišta u Michiganu iz 2016. godine otkrilo je kako je “ringxiety” vezan uz nesigurnost ljudi. Rad je otkrio kako ljudi koji imaju određenu razinu nesigurnosti u vezi s drugim ljudima imaju i mnogo višu šansu da će osjetiti učestale fantomske vibracije mobitela.

Ne propustite