MOSTARAC IMA VELIKO SRCE - Na +40 spašava divlje konje od žeđi - 'Ugroženi su, napadaju ih vukovi'

Bosna i Hercegovina
MOSTARAC IMA VELIKO SRCE -  Na +40 spašava divlje konje od žeđi - 'Ugroženi su, napadaju ih vukovi'
.

Ljeta u Hercegovini su ekstremno vruća, bez obzira na kojoj nadmorskoj visini se nalazili. Jako sunce prži i na Bilima proplanku ispod planine Čabulje i otežava život poludivljim konjima koji obitavaju na ovom području.
Ljeti zna biti vode premalo a konji su žedni. Kako je ovih dana na području Bila pokušao je doznati fotoreporter ABCportala koji je posjetio ovaj proplanak sjeverozapadno od Mostara i sjeveroistočno od Širokog Brijega, negdje na pola puta.

- Iako smo na 800 metara nadmorske visine preko dana nema nekakve velike razlike u nizinama i ovde jer je sunce jako i temperatura vazduha podosta visoka i tek uveče zahladi - rekao je Marijo Bošnjak, mladi momak iz Mostara koji često dolazi na Bile da vidi kakvo je stanje s konjima da bi mogao na vrijeme da reaguje i pomogne.
Marijo kao pravi znalac prirode i njenih zakona vrlo brzo je pronašao konje koji su se bili sklonili sa vreline sunca u šumarak gde su pasli tek iznicalu zelenu travu koja je nakon kiše neku noć pala na ovom području. 

- Sad je faza novog brojanja konja i trenutno ih ima do 130 komada. Dobrog su zdravlja ali im prijeti velika opasnost prvenstveno od vukova ali i od ugriza otrovnica kojih ima na ovom području. Vukovi su neverovatna opasnost za konje posebno za mladunce, za nepoverovati je podatak da je trenutno samo jedno ždrebe preživjelo a i ono je doživjelo napad vuka i ima oštećenu nogu i male izglede da će preživeti drugi napad - govori ovaj jedinstveni momak koji poznaje cijelo krdo te dodaje da je veliki problem u Bilima je voda. 

(Novi.ba/Blic)

Ne propustite