Predsjednica Kolinda putuje u Australiju i na Novi Zeland

Region
Predsjednica Kolinda putuje u Australiju i na Novi Zeland
.

Službeni dio posjeta Australiji počinje u nedjelju, 13. augusta, u Sydneyu i završava pet dana poslije u Port Lincolnu. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović će također boraviti u Canberri, Melbourneu i Adelaideu.

Naime, predsjednica Grabar-Kitarović iskoristit će skorašnje službene posjete Australiji i Novom Zelandu kako bi s čelnicima tih zemalja razgovarala o razvoju političkih i gospodarskih odnosa i obišla brojnu hrvatsku zajednicu koja ondje živi.

Predsjednica na put kreće u četvrtak, a prvu službenu obavezu ima u nedjelju u Sydneyu. Bit će to prvi posjet nekog šefa hrvatske države Australiji i Novom Zelandu nakon 22 godine. Franjo Tuđman ondje je službeno boravio 1995.

Na Pantovčaku ističu kako će Grabar-Kitarović naglasiti da Hrvatska s obje zemlje želi jačati bilateralne odnose, a manjinske hrvatske zajednice odličan su temelj za to.

U Australiji prema službenoj statistici živi gotovo 180.000 Hrvata, a sama hrvatska zajednica procjenjuje da je taj broj mnogo veći i da dostiže 300.000.

Na Novom Zelandu, prema procjenama, hrvatska zajednica ima oko 100.000 pripadnika.

Australija i Novi Zeland članice su Commonwealtha i stoga pozorno prate događanja oko Brexita te tragaju za novim partnerima u EU-u. Kako kažu na Pantovčaku, Hrvatska je jedna od članica na koju mogu računati, posebice imajući u vidu činjenicu da hrvatska zajednica predstavlja zajedničku sponu.

Tokom posjeta održat će i dva predavanja: na Sveučilišu Macquarie u Sydneyu govorit će o hrvatskoj kulturi i identitetu a na Australskom institutu za međunarodne odnose u Canberri o hrvatskoj vanjskoj politici.

Posjet Novom Zelandu počinje 19. augusta u Aucklandu. Na itineraru joj je i Wellington, a u Zagreb se vraća 23. augusta.

Na Pantovčaku kažu da se na pripremanju posjeta radilo zadnje dvije godine. Razmjene posjeta između dviju zemalja relativno su rijetke, a u njihovo organiziranje uvijek su uključeni i australski i novozelandski Hrvati.

Bivši hrvatski premijer Zoran Milanović službeno je boravio u tim dvijema zemljama 2014., kao prvi hrvatski premijer uopće.

Gospodarski odnosi

Gospodarski odnosi su na niskim razinama. Tako je 2016. robna razmjena Hrvatske s Australijom iznosila 27,5 milijuna američkih dolara, a s Novim Zelandom mizernih šest miliona dolara,.

Cilj posjeta je potaknuti nova partnerstava, otvaranje tržišta i ulaganje u Hrvatsku, kažu na Pantovčaku.

U Australiji će se predsjednici pridružiti predsjednik HGK Luka Burilović koji će potpisati memorandum o suradnji s australskim mješovitim komorama njihove četiri savezne države.

Predsjednica će, među ostalim, posjetiti Port Lincoln u Australji gdje hrvatska zajednica uzgaja tune te najveći maslinik na Novom Zelandu u vlasništvu hrvatske obitelji Šimunović, čime će biti apostrofiran element doprinosa Hrvata gospodarstvu dviju zemalja. Na Pantovčaku tako spominju i istaknute australske vinare hrvatskog porijekla kao što je Grgicevich.

(Index)

Ne propustite