Stanovnici u strahu od vatrenje stihije: Dim prekrio okolinu, djeca i žene SPREMNI DA NAPUSTE KUĆE

Crna hronika
Stanovnici u strahu od vatrenje stihije: Dim prekrio okolinu, djeca i žene SPREMNI DA NAPUSTE KUĆE
.

Oblaci dima prekrili su selo, a mještani su jutros sa svojih automobila, kako navode, skidali pepeo debljine prsta.

Stanovnici sela Odžak, smještenog 20-tak kilometara od Livna, u pripravnosti su da večeras brane svoje kuće od vatrene stihije koja se spušta niz Dinaru i na svega je nekoliko stotina metara od prvih kuća.

U ovom selu muški ukućani savjetuju žene i djecu da spreme neophodno i da, u slučaju opasnosti, napuste kuće i selo.

Stariji mještanin sela, Ivan Ćurak, kaže kako je pripremio šlauf da brani svoju kuću od vatre. Kaže kako odbrana sela i kuća od vatre zavisi od mlađih ljudi.

- Pružio sam šlauf, ali nema ni vode, jer nije dovoljan pritisak iz Livna. Ipak, držim uključen šlauf da mi ne bi ova kuća planula. Ako uhvati, biće gadno. To je staro, odmah do nje bi ova uhvatila. Sve je kuća do kuće. To bi plamtilo samo tako - kaže Ivan.

Boji se noći koja je pred njima. Navodi kako je u ponedjeljak naveče bila velika vatra iznad sela.

- Kako da nema straha. Ima velikog straha. Ako siđe vatra s ove kosine odozgo, moje su kuće prve na redu. A, ima već 4-5 dana kako ovo traje. Bila je sinoć, u ponedjeljak, strašna vatra, plamen veliki. Gorila je borovina ili jelovina u šumi. Ne znam tačno šta sve gori, ali veliki je plamen bio - istiće Ćurak.

Ističe kako ljudi, mještani, zovu telefonom u Livno, da im se dođe, da im se pomogne. Kaže, čuo je kako ima 40-50 angažovanih osoba koje gase prostor prema Bosanskom Grahovu.

- Bilo je prije 6-7 godina požara, ali nije bio ovakav. Nikada nije sišao dovde. Bilo ih je prije na brdu. Ne znam odakle je moglo doći. Došlo je vjerovatno od Dinare, a dalje od Dalmacije, sigurno. Gore su velike jele, bukve i ako je to uhvatilo, ne može niko ugasiti bez kanadera. Ljudi to ne mogu ručno ugasiti - kaže Ivan.

U popodnevnim satima, u Livno je stigao helikopter Oružanih snaga BiH koji se ponovno uključio u gašenje požara na Dinari.

Stanovnici sela Odžak koje je u ovom trenutku najugroženije gledaju prema Dinari odakle dolazi vatrena stihija i u nebo s nadom da će im helikopter pomoći da ugase požar koji se ozbiljno približio kućama.

Mirko Barun iz sela Odžak, kaže da je današnje stanje po pitanju prisustva gustog dima već nekoliko dana.

- Ovako s dimom je 3-4 dana. Živjeti je normalno, ali straha ima u selu. Nije ništa dosad bilo, nikakve štete, ali sve je gore - navodi Barun.

Na sreću, okolina sela Odžak nije minirana, pa su meštani išli u brdo kako bi pokušali zaustaviti vatru.

I na lokalitetima na kojima je vatra lokalizovana i dalje mjestimično izbija dim iz panjeva koji i dalje gore.

Zapravo, dima je toliko da su pojedini dijelovi cijelog Livanjskog polja prekriveni dimom i izmaglicom.

Kako je rečeno, požarište je dugo čak 17 kilometara, a zahvaćeno je cijelo područje od prevoja Vaganj do Troglava, bolje rečeno kompletna Dinara.

Ne propustite