Pogledajte da li imate OVO na stopalima: Svi misle da je to samo zadebljanje na koži ali istina je MNOGO

Zanimljivosti
Pogledajte da li imate OVO na stopalima: Svi misle da je to samo zadebljanje na koži ali istina je MNOGO
.

Ljeto je uveliko tu i sandale su neizbežan dio odjevne kombinacije. U ovo doba godine mnogo više pažnje posvećujemo stopalima, pa primjećujemo svaku nesavršenost. A opet, ova zadebljanja svi otpisujemo kao deo zadebljale kože i ne sekiramo se oko toga, a ne možemo da budemo dalje od istine.

Pedikir rješava uobičajene stvari poput dugačkih noktiju, zadebljale kože na petama i sličnih stvari. Ali ako naiđete na ove izbočine, znajte da one nisu obična zadebljanja na koži već plantarne bradavice.

stopalo

ŠTA SU UOPŠTE PLANTARNE BRADAVICE?

U pitanju su male izrasline koje se obično pojavljuju na djelovima stopala koja trpe težinu tijela, najčešće na peti ili jastučićima ispod prstiju. Ovaj tip bradavice, kao i svaki drugi, izaziva kontakt sa HPV virusom koji u tijelo ulazi kroz male posjekotine slične rane na tijelu. Što se boje tiče, ona varira od boje mesa, preko bijele, braon, pink, a često su sive ili tamno braon boje.

Da li će se bradavica pojaviti ili ne zavisi od jačine imunog sistema, a na svu sreću, taj tip HPV virusa koji izaziva plantarne bradavice nije baš lako prenosiv.

Može da se javi na bilo kom dijelu tabana

Ako se ne leče na vrijeme, pojedinačne bradavice se mogu uvećavati i stvarati nove, tako da se na celoj površini stopala formira mozaik. To je vrlo bolno stanje koje otežava kako hodanje, tako i trčanje.

KAKO SE ZAŠTITITI?

Za početak, nosite odjeću na svim javnim mjestima poput svlačionica u teretanama ili na bazenima. Pored toga, gledajte da uvijek nosite čarape pošto HPV virusi obožavaju topla i vlažna mjesta, pa su znojava stopala idealna staništa za njih. Ni slučajno ne dijelite obuću sa drugima i uvijek dezinfikujte i zalijepite flaster na sve ranice i posjekotine na stopalima. Redovno detaljno perite stopala i pokrivajte sve eventualne bradavice koje već imate da se virus ne bi prenosio na dalju površinu stopala.

Ako vam se na stopalu pojavi plantarna bradavica, ni slučajno je ne češite i ne dirajte da ne biste prenijeli virus dalje na stopalo. Umjesto toga, obratite se ljekaru koji će odrediti najefikasniju terapiju za vas.

(littlethings.com)

Ne propustite