Evo kako da se riješite URASLOG nokta

Porodica i zdravlje
Evo kako da se riješite URASLOG nokta
.

U vrijeme visokih temperatura dobro je što više nositi otvorenu obuću kako bi koža mogla disati i kako bi se izbjeglo još dublje zabijanje nokta u meso. Zimi bi mogao biti veći problem, ali i za niske temperature postoji dobro rješenje.

Briga za nokte ponekad nije visoko na listi prioriteta, ali kada počnu problemi onda se ubrzo krenu tražiti rješenja. Tada mnoge počne zanimati kako se mogu riješiti uraslog nokta. Postoje razne prirodne metode koje mogu pomoći.

Da bi imali lijepe i zdrave nokte potrebno je izdvojiti malo vremena i posvetiti im se više nego što ste planirali. Uzmite lavor i napunite ga vrućom vodom te dodajte nekoliko žlica soli miješajući sve dok se sol dovoljno ne otopi.

Stopala možete namakati do najviše 15 minuta, a ako imate problema s uraslim noktom, vruća voda će omekšati kožu, a sol će spriječiti infekciju.

Kad ste namočili stopala, isperite sol pomoću tople vode i sapuna. Nakon toga isperite sapun i ostavite stopala da se osuše. Između kraja nokta i kože stavi se manji komad gaze. Potom se u kiruršku otopinu za pranje namoči čista čačkalica za zube. Ovaj je postupak važan zbog sterilizacije.

Čačkalicom se oprezno namjesti gaza ispod kraja nokta koji bi sad trebao rasti bez da se urezuje u kožu.

Ne treba zaboraviti na higijenu, što znači da treba održavati stopala urednima. Svaki dan se moraju obući čiste čarape jer se održavanjem čistoće smanjuje rizik od nastanka infekcije. Nakon tuširanja stopala se mogu namazati antiseptičkom masti.

U vrijeme kada se temperature kreću oko nule potrebno je nositi cipele koje su naprijed dovoljno široke. Modeli cipela s uskim vrhovima nisu dobri za nokte jer postoji veći rizik od urastanja nokta u meso.

Kako bi bili sigurni da ste učinili sve što ste mogli da smanjite rizik od problema s noktima, ne zaboravite da cipele uvijek treba kupovati na kraju dana, budući da su stopala zbog oticanja najveća u kasnim popodnevnim satima.

Dobro je paziti na način kako se vežu cipele jer je cilj postići da se stopalo ne skliže unutar cipele i da prsti pritom ne udaraju u rub obuće. Zbog toga bi vezice trebale biti čvrsto stegnute na sredini stopala. Na nokte mogu utjecati čarape i najlonke, pa je važno odabrati odgovarajuću veličinu koja neće stiskati prste.

Problem ponekad mogu biti i bolna stopala, radi čega ne treba zaboraviti na redovna opuštanja u toploj vodi kao i masaže.

Ne propustite