TEMA DANA/DANAS UPLATA KLIRINŠKOG DUGA: Naši političari su toliko nesposobni da ih Tito čak i nakon smrti hrani

Bosna i Hercegovina
TEMA DANA/DANAS UPLATA KLIRINŠKOG DUGA: Naši političari su toliko nesposobni da ih Tito čak i nakon smrti hrani
.

BiH je do sada bila jedina zemlja iz bivše SFRJ kojoj nije bio isplaćen takozvani klirinški dug. Međutim, i to će se danas promijeniti, budući da će BiH biti isplaćeno 125.157.834 dolara.

Sredstva će biti raspoređena tako što će Federacija BiH dobiti 58 posto ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 posto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH deset posto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri posto ili 3.754.735 dolara.

Mnogi su postavili pitanje na koji način će političari podijeliti tolike milione i na šta će ih utrošiti.

 

RASKOŠAN ŽIVOT POLITIČARA

Politička analitičarka Ivana Marić za Novi.ba izjavila je kako ne smatra da će političari novac od klirinškog duga utrošiti da zakrpe rupe u budžetu, već da će i to potrošiti na novo rasipanje.

- Svakodnevno smo svjedoci neodgovornog ponašanja većine bh. političara, posebno kada je u pitanju trošenje budžetskog novca. Dok značajan dio građana nema dovoljno novca za dostojanstven život, političari se rasipaju novcem tih istih građana. Kupuju skupocjeni automobile, na jedno službeno putovanje potroše više nego što prosječan građanin zaradi za cijelu godinu, ne sjećaju se gdje su im stanovi koje im građani plaćaju na ime odvojenog života, a neki se čak ne sjećaju ni kako su platili stanove. Kupovina stana koja je prosječnim građanima životni poduhvat, njima je to samo još jedna u nizu nekretnina. Previše su se izdigli iznad građana i neminovno je da im kad-tad slijedi pad I to jako nizak pad. 

Zbog svega navedenog ne vidim da će se drugačije odnositi ni prema novcu od klirinškog duga koji će iskoristiti da kupe socijalni mir, da zakrpe rupe u budžetu, a ostatak će potrošiti na novo rasipanje novca i dodatno zapošljavanje u državnu službu. Svidjela mi se šaljiva opaska koju sam negdje pročitala koja kaže da su današnji političari toliko nesposobni da ih Tito čak i nakon smrti hrani - kazala je Ivana Marić za Novi.ba.

 

SPORAZUM POTPISAN 21. 3. 2017.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda u Moskvi 21.3. 2017. godine potpisao je sporazum o izmirenju klirinškog duga SSSR-a, u vrijednosti od 225 miliona maraka. 

Ovaj dug pripao je u okviru procesa sukcesije imovine bivše Jugoslavije. 

Inače, klirinški dug  je razlika u novcu koja je nastala u vanjskotrgovinskim odnosima dvije države koje imaju devizna ograničenja. 

Ugovorne strane svoje obveze, u međusobnom kupovanju i plaćanju robe i usluge, umjesto plaćanja u valuti zemlje izvoznice uplaćuju u domaćoj valuti, te obaveze likvidiraju "prebijanjem" uzajamnih potraživanja i dugovanja. 

Taj ugovor sadrži odredbe o tome da će se plaćanje regulisati kliringom, uz dogovor o valuti isplate. 

Klirinški sporazumi imaju veliko značenje za međunarodni robni promet jer omogućava razvitak vanjskotrgovinskih odnosa nezavisno od zaliha zlata i deviza. 

Ne propustite