UDRUŽENJE MALINARA ZA NOVI.BA: Toliko je malinara dizalo kredite da posade maline, a sad bi oni to sve besplatno

Bosna i Hercegovina
UDRUŽENJE MALINARA ZA NOVI.BA: Toliko je malinara dizalo kredite da posade maline, a sad bi oni to sve besplatno
Portal Novi.ba jučer je pisao o teškoj situaciji proizvođača malina, koji su do sada već nekoliko sada već nekoliko puta izjavili da će doći do propasti malinarstva ukoliko se nešto ne uradi za malinare iz BiH.

Portal Novi.ba jučer je pisao o teškoj situaciji proizvođača malina, koji su do sada već nekoliko puta izjavili da će doći do propasti malinarstva ukoliko se nešto ne uradi za malinare iz BiH. 

Portalu Novi.ba danas se obratilo i Udruženje malinara, a koji su prokomentarisali ovu tešku situaciju i nezadovoljstvo ponuđenim cijenama otkupa malina. 

- Za 2016. godinu u Bosni i Hercegovini postoji mnogo firmi koje nisu isplatile nas malinare, a to su dugovanja od 60% do 100%  kilaže. To znači ima firmi koje nisu dale ni 1 euro isplate za 2016 godinu. Kako dobijamo poruke od naših članova stranice, najviše firmi koje nisu isplatile su na USK kantonu, a to su kako saznajemo "Meli funghi cazin", "Vrganj doo. konjodor", "Krajiška malina cazin", "Relax buzim", "Baso doo kladuša", a to je jedini dohodak 60.000 duša u Bosni i Hercegovini. 

Šta po tom pitanju rade državni organi, kao što je inspekcija koja treba da kontroliše, a šta inspekcija i drugi državni zakonodavni organi rade? Pa naravno uzimaju svoj dio od otkupljivača (mito), zato otkupljivači rade šta žele. Razumijemo, ove godine je manja cijena, ali to ne treba da znači da malina smije da bude ispod 1,80 eura na otkupu.

U ovoj godini, prvo je zima uništila malinjake, većinom polka izmrzla do 60%, a negdje i do 100%, a tako i rana malina dvogodišnja, izmrzlo je dosta tokom zime. Onda dolazi april,  snjegovi, led, mraz, bura, toliko štete da malinari ne znaju šta da rade, jer državu nije briga za nas malinare.

Onda dolazi berba, otkupljivači ne objavljuju cijenu, dolaze po maline, ostavljaju blokove bez cijene, i tako pola berbe i onda objaviše cijene od 1KM do 1,50 KM i šta se tu dešava? Dolazi odmah do haosa kod nas malinara (jedni uništavaju malinjake odmah, drugi puštaju berbu da propada, treći beru i daju pošto poto) i nakon nekog vremena pred kraj berbe rane maline malinari nam šalju poruke iz svojih mjesta kako će uništiti svoje malinjake, a to je prevelika cifra, jer sa tom cifrom i prekida postojanje malinarstva, možda čak na cijelom Balkanu. 

Toliko nas je malinara podizalo kredite ili prodalo svoje krave da posadimo maline, a sad bi oni džabe malinu. Toliko je ponižavajuća cijena, toliko sramna, a 1 kilogram maline dok je proizvedemo i uberemo u gajbicu košta nas 2,08 KM,  gdje je tu računica da je dajemo ispod 3,60 KM? 

Poruka za hladnjačare: da li vi razmišljate poslovati iduće godine (u šta mi sumjamo), ali i ako planirate, da li mislite da ćete imati šta da otkupite, jer ako bi kojim slučajem bila cijena ispod 3,60 KM, mi ćemo sasjeći malinjake svi zajedno,  pa eto onda država neka pomaže hladnjačare kao što im pomaže.

Pozdrav za sve naše malinare, samo sloga i upornost postiže svoje ciljeve - kazali su iz Udruženja.

 

Ne propustite