Stone se sastao sa Snowdenom

Sprema se film o zviždaču koji je otkrio veliku špijunsku aferu

Objavljeno:06.11.2014 - 17:08
A A A Times Arial

Holivudski reditelj Oliver Stone sastao se u Rusiji sa bivšim agentom specijalnih službi SAD-a Edwardom Snowdenom, o kome planira da snimi film početkom sljedeće godine, javila je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

"Radimo na scenariju filma. Nadamo se da ćemo snimanje početi početkom naredne godine, jer radimo na scenariju praktično godinu dana i veoma se radujemo što sve teče kako treba", rekao je Stone toj agenciji.

Prema riječima poznatog američkog reditelja, njegov budući film zasnovan je na dvije knjige - knjizi novinara "Guardiana" i advokata koji zastupa Snowdenove interese u Rusiji, Anatolija Kučerene.

Snowden je juna 2013. godine dnevnicima "Washington Post" i "Guardian" predao tajne materijale o američkim i britanskim programima za praćenje putem interneta.

Potom je odletio u Hongkong, a odatle za Moskvu, gdje se jedno vrijeme nalazio u tranzitnoj zoni aerodroma "Šeremetjevo".

Rusija je Snowdenu najprije dala privremeno utočište na godinu dana, a 1. avgusta ove godine dobio je trogodišnju dozvolu boravka.

Kučerena je ljetos izjavio da je o Snowdenu napisao psihološko-politički triler "Vrijeme hobotnice" (Time of the Octopus) i da je prava na ekranizaciju prodao Stoneu, podsjeća RIA Novosti.

Stone je ranije u intervjuu toj agenciji rekao da želi da snimi dokumentarni film o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i pokaže Amerikancima alternativnu tačku gledišta na mnoge događaje.

Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao je da Kremlj zna za Stoneovu želju i da su se 4. novembra reditelj i ruski predsjednik sreli i razgovarali u Teatru naroda na skupu sjećanja na ruskog pisca, reditelja i glumca Vasilija Šukšina.g

  
 
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA