INTERVJU/ HAFIZA LAMIJA ALIJEVIĆ ZA NOVI.BA: Polaganje hafiskog ispita je jedno posebno iskustvo koje se pamti cijeli život

Bosna i Hercegovina
INTERVJU/ HAFIZA LAMIJA ALIJEVIĆ ZA NOVI.BA: Polaganje hafiskog ispita je jedno posebno iskustvo koje se pamti cijeli život
-

Učenjem posljednjih kur'anskih ajeta, Lamija Alijević prošle  je godine završila sa učenjem hatme pred komisijom Rijaseta za hifz  i tako je ponijela titulu hafize Kur'ana. 

Nakon završene Gazi Husrev - begove medrese, Lamija je akademsku 2014./2015. pauzirala i upravo se u njoj se posvetila učenju hifza. 

Lamija je danas studentica arapskog jezika i književnosti na  Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 

Za Novi.ba govorila je o načinu učenja kur'anskih ajeta, zatim kako je izgledao cijeli proces učenja i kada se javila ljubav za učenjem hifza Kur'ana. 

Cijeli intervju sa Lamijom pročitajte u nastavku. 

 

Novi.ba: Prošle godine uspješno ste položili hifz pred komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i tako ste postali prva hafiza Kur'ana u historiji džemata Soukbunar, kada se javila želja za učenjem hifza Kur'ana?

LAMIJA ALIJEVIĆ: Želja za učenjem Kur'ana se javila vrlo rano. Odrasla sam u porodici kojoj se od mog samog rođenja učio i izučavao Kur'an. Dok sam bila djevojčica i u periodu dok još uvijek nisam išla u mekteb, te nisam poznavala arapsko pismo, vrlo često sam sjedila uz roditelje i pratila njihovo učenje. U takvom okruženju sam se rodila, odrastala i samim time je učenje Kur'ana postalo dio mene.

lamija5

Novi.ba: Cijeli proces hifza zahtijeva mnogo odricanja, da li ste nailazili na neke poteškoće i koji trenutak biste izdvojili kao najljepši tokom učenja?

LAMIJA ALIJEVIĆ: Kada se čovjek prihvati da nešto radi i kada se nečemu preda, treba biti spreman na  razna odricanja, poteškoće, ali i one lijepe momente. U procesu učenja hifza Kur'ana svakom hafizu naiđu teške i naizgled nepremostive stranice. Međutim, što više vježbamo i navikavamo se na memorisanje Časne knjige poteškoće nestaju i sve lakše se pamte kako stranice, a tako i cijele sure (poglavlja) Kur'ana.

Najljepši momenti tokom cijelog učenja su zasigurno uspješno položene stranice i razgovori sa muhaffizom (mentorom). Uvijek koristim priliku da se zahvalim svom muhaffizu mr.hfz. Maidu Ibrahimoviću koji je zasigurno dobrim dijelom zaslužan za moj uspješno okončan hifz. Kao što sam u početku rekla, svaki hafiz nailazi na poteškoće, a tako je bilo i sa mnom. Naravno, uvijek se trudim da upamtim i prenosim lijepa iskustva, a ona manje lijepa potiskujem. Konačno, polaganje hafiskog ispita pred komisijom Rijaseta islamke zajednice je zaista jedno posebno iskustvo koje se pamti cijeli život.

lamija4

Novi.ba. Da li nam možeš opisati o samom načinu na koji se učila kur'anske ajete i ko Vam je bio najveća podrška?

LAMIJA ALIJEVIĆ: Kur'an sam učila po principu krugova, odnosno cirkularno. To znači da se prvo uče  posljednje stranice svakog džuza. Nakon tih stranica prelazi se na sve predzadnje i sve tako redom. U samom početku, pred muhaffizom se uči samo po jedna stranica, a kasnije se broj povećava. Ovaj sistem sam izabrala zato što se čovjeku može desiti, ako krene redom da uči, da zapostavi ponavljanje prethodno naučenih stranica. U toku učenja hifza ponavljanje je ključno. Ako neko dođe u situaciju da ne ponavlja naučene stranice, kasnije će ih morati ponovo učiti napamet, kao da ih nikad nije prije učio. Latinska poslovica kaže: Repetitio est mater studiorum. - Ponavljanje je majka znanja.

Jako je važno da svi sebi nađu sistem i način na koji mogu memorisati Kur'an. Ja sam učila, prvenstveno, riječ po riječ i tako sam sastavljala jedan ajet. Dok nek osjetim da je ajet dobro naučen nisam prelazila na drugi. Tako učeći riječ po riječ sastavljala sam ajete. Zatim, učeći ajet po ajet sastavljala sam stranice i na kraju, učeći stranicu po stranicu okončala sam hifz Kur'ana, hvala Dragom Bogu!

Neizmjerno sam zahvalna svom muhaffizu koji mi je bio velika podrška, te mi je svesrdno davao podršku i savjete. Pored njega, najveća podrška su mi bili roditelji, sestra i dajdža, koji su me podržavali, ohrabrivali i bodrili na putu memorisanja Kur'ana. Uvijek su imali razumijevanje za moje vrijeme i dnevne navike kojih sam se pridržavala tokom učenja.

Novi.ba: Da li imate možda neku poruku za mlade koji se odluče na učenje Kur'ana napamet?

LAMIJA ALIJEVIĆ: „U životu pronađi cilj tako velik da će iz svake tvoje sposobnosti izvući maksimum!“ Ovo je izjava koja me prati jedno vrijeme, a nju sam upravo posvjedočila samom odlukom da počnem učiti Kur'an, a zatim isti proces i privela kraju. Kada nešto istinski želimo, trebamo utrošiti maksimalan trud i vrijeme kako bismo ostvarili zadani cilj. Kur'an je Veličanstvena objava u kojoj nalazimo odgovore na sva životna pitanja. Savjetujem svima koji žele da uče hifz Kur'ana da se maksimalno posvete i izdvoje jedan životni period za to. Prave životne vrijednosti nisu u materijalnim stvarima, već u duhovnom zadovoljstvu i ravnoteži.

lamija1

Novi.ba: Na kraju, možete li se kratko predstaviti našim čitateljima, ko je Lamija Alijević?

LAMIJA ALIJEVIĆ: Rođena sam u Sarajevu 1995.g. Nakon osnovne škole upisala sam Gazi Husrev-begovu medresu 2010. god. i istu završila odličnim uspjehom u 2014. godini. Pauzirala sam akademsku 2014/2015. g. u kojoj sam se posvetila učenju hifza, a zatim upisala Arapski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje sada upisujem treću godina. Pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u BiH sam polagala cijeli Kur'an u periodu od 20. septembra do 4. oktobra 2016. godine i time stekla titulu Hafizatu-l-Kur'ani-l-kerimi, to jeste Čuvar Kur'ana plemenitog.

Ne propustite