AKO STE SE IKAD PITALI: Ovo je najopasniji virus na svijetu!(FOTO)

Zanimljivosti
AKO STE SE IKAD PITALI: Ovo je najopasniji virus na svijetu!(FOTO)
.

Virus koji je dobio ime po njemačkom gradu može premašiti smrtnost od preko 90%. Njegovo ime je marburg.

Prenosi se kontaktom sa živom ili mrtvom zaraženom životinjom. Otkriven je 1967. godine istovremeno u njemačkom gradiću Marburgu i u Beogradu. Marburg je te godine zarazio 37, a usmrtio sedmero onih koji su u Marburgu i Beogradu, kao i u Frankfurtu, na njegovom identificiranju u laboratorijima radili.

Virus zrakom ne može prevaliti dugačak put, a najugroženiji su oni koji se nalaze u neposrednoj blizini zaraženog, jer se mogu zaraziti iskašljanim kapljicama. Inkubacija bolesti traje od pet do deset dana, nakon čega kreće visoka temperatura, nesnošljiva glavobolja, mučnina i povraćanje, krvavi proljev, kobno unutarnje i vanjsko krvarenje, bolovi u cijelome tijelu.

Od otkrivanja virusa, u Africi je zabilježeno šest epidemija marburg virusom. Posljednja je bila prije tri godine u Angoli, dok je druga po redu krenula je 1975. godine u Zimbabveu, i stigla sve do Johannesburga.

Od prvih epidemija se, valja napomenuti, smrtnost među zaraženima marburg virusom od 25%, popela na veću od 90% prije tri godine, što znači da je i virus osnažio.

Slikovni rezultat za marburg virus

 

 

Ne propustite