NEVJEROVATNO DEJSTVO: Ova biljka sprječava ćelavost, liječi prhut, a malo ko je koristi!

Zanimljivosti
NEVJEROVATNO DEJSTVO:  Ova biljka sprječava ćelavost, liječi prhut, a malo ko je koristi!
.

Kako ga uzgojiti?

Ruzmarin je vrlo otporan i razgranat, aromatičan polugrm, koji naraste od jednog do tri metra visine, drvenast samo u donjem dijelu, s gustim, na rubovima prema dolje savijenim listovima. Listovi imaju vrlo kratku peteljku, uski su, tamnozeleni, odozgo malo hrapavi. Biljka cvate dva puta godišnje, u aprilu i septembru. Može se uzgojiti iz reznica, a najbolje uspijeva na sunčanom mjestu, na dobro dreniranoj pjeskovitoj zemlji. Ne traži puno vode, ali jako voli sunce. Cvjetovi se beru dok su u punom cvatu, a listovi u svako doba godine. Tokom zime ruzmarin je poželjno zaštititi od hladnoće – slamom ili agrofolijom, a ako se uzgaja u posudi najbolje ga je unijeti u zatvoreni prostor, na mjesto koje nije pretoplo.

Istraživanja

Novija istraživanja pokazala su da je ruzmarin snažan antioksidans koji usporava proces starenja.

Ruzmarin djeluje smirujuće na probavu pa se propisuje za smetnje u crijevima, kao što su probavne tegobe, grčevi u želucu, nateknuća i zatvor.

Istraživanja su pokazala da ekstrakt ruzmarina pojačava protok žuči, a to je važno u probavljanju masti.

Drugo istraživanje objavljeno 1995. pokazalo je da je ta biljka diuretik i da oslobađa jetru od otrovnih tvari.

Ruzmarin je učinkovito protuupalno sredstvo. Ima antibakterijski učinak i povoljno djeluje na iskašljavanje pa se može upotrebljavati u liječenju infekcija bronhija, uha, nosa i grla.

Osim toga, biljka je učinkovito sredstvo za jačanje kod općeg umora.

Ruzmarin sadrži flavonoide koji potiču cirkulaciju, jačaju kapilare i poboljšavaju protok krvi u venama, a to objašnjava tradicionalnu uporabu ruzmarina za poboljšavanje pamćenja i koncentracije, zatim protiv glavobolje te za poticanje rasta kose.

Ekstrakt ruzmarina potiče cirkulaciju pa se nanosi na tjeme kao sredstvo za sprečavanje prerane ćelavosti. Učinkovit je i u liječenju prhuti.

U nastavku pročitajte kako napraviti 'KUĆNI STIMULIRAJUĆI SERUM ZA KOSU'

Ne propustite