PROTESTI MALINARA: Budućnost malinarstva u Podrinju neizvjesna

Bosna i Hercegovina
PROTESTI MALINARA: Budućnost malinarstva u Podrinju neizvjesna
-

Proizvođači malina iz Bratunca, Srebrenice i Milića danas s održanog protesta u Bratuncu izrazili nezadovoljstvo ponuđenim cijenama otkupa maline te poručili da cijena ne smije biti niža od 2,50 KM.

- Otkupna cijena maline od 1,90 KM neprihvatljiva je za sve proizvođače. Ovo je miran protest kojim izražavamo svoje nezadovoljstvo. Imali smo sastanak s predstavnicima općina, kao i s predstavnicima hladnjača kojima smo iznijeli svoje probleme i uslove. Imamo najave da bi cijena mogla biti veća, ali ništa konkretno - kaže predsjednik Udruženja proizvođača malina "Vilamet“ Ljubiša Alempić, prenosi agencija Fena. 

Proizvođači upozoravaju da je budućnost malinarstva, koje je trenutno u ekspanziji u srednjem Podrinju i strateška razvojna grana općina ove regije, potpuno neizvjesna.

Proizvođači maline su stava da će radije uništiti malinjake, nego dozvoliti da ih neko svake godine, kako kaže, ucjenjuje i bogati se na njihovom radu.

- Ako ne bude ova cijena od 2,50 KM mislim da ću odustati od proizvodnje u narednoj godini. Da smo znali za ovu cijenu mnogi ne bi ni radili. Cijena od 2,50 KM je ipak realna cijena po kojoj bi malinari mogli da opstanu i unaprijede svoju proizvodnju. Ovo ne smije ovako da bude, ovo je ponižavanje - poručio je Milorad Stanojević iz mjesta Ratkovići. 

Ne propustite