VRIJEME IZUZETNO OPASNO, temperature do 42 stepena; DRAŠKO KUPREŠAK: Uzimati dovoljno tečnosti da biste spriječili dehidraciju

Bosna i Hercegovina
VRIJEME IZUZETNO OPASNO, temperature do 42 stepena; DRAŠKO KUPREŠAK: Uzimati dovoljno tečnosti da biste spriječili dehidraciju
-

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano i vruće.

Vjetar će biti slab do umjeren, u Hercegovini, zapadnoj i sjeverozapadnoj Bosni zapadni i jugozapadni, a u ostalim područjima istočni i jugoistočni. Dnevne temperature zraka od 35 do 40, na jugu i sjeveru do 42 stepena. 

Temperature zraka u 08.00 sati: Bjelašnica, Sokolac 18 stepeni, Bugojno 20, Ivan-sedlo, Jajce, Livno, Sarajevo 21, Bihać, Sanski Most, Tuzla, Zenica 22, Banja Luka, Prijedor, Zvornik 23, Bijeljina, Doboj 24, Grude 25, Gradačac, Trebinje 27, Mostar i Neum 29.  

Federalni hidrometeorološki zavod upalio je crveni meteoalaram za veći dio Bosne i Hercegovine.

Crveni meteoalarm je upaljen u mostarskoj, trebinjskoj, visočkoj, banjalučkoj, tuzlanskoj, bihaćkoj i prijedorskoj regiji, a narandžasti meteoalarm, koji upozorava na opasno vrijeme upaljen je u livanjskoj, sarajevskoj i fočanskoj regiji. 

Smanjiti kretanje u vremenskom periodu od 12 -17  sati 

Zbog ekstremno visokih temperatura proteklih dana povećan je broj intervencija Hitne pomoći na javnim mjestima,  a prije tri dana visoke temperature odnijele su i prvu žrtvu. 

Draško Kuprešak, predsjednik  Udruženja doktora porodične medicine Republike Srpske za Novi.ba je kazao kako je važno da građani izbjegavaju kretanje u najtoplijem dijelu dana, te da uzimaju dovoljno tečnosti. 

"Mogu ukazati na to da građani što manje provode vremena u vremenskom od 12 -17 sati na otvorenom prostoru. Takođe je važno da uzimaju dovoljno tečnosti da bi spriječili dehidrataciju organizma, takođe preporučuje se nošenje zaštitne odjeće (šeširi, kape, lagana odjeća koja ne privlači sunce) i naravno da pacijenti sa hroničnim oboljenjima redovno uzimaju svoju terapiju." - kazao je Draško. 

 

 

Ne propustite