Vrhunski užitak

Kuharica
Vrhunski užitak
Odličan kolač, sočan i ukusan. Jednostavan za napraviti i jako dekorativan.

Odličan kolač, sočan i ukusan. Jednostavan za napraviti i jako dekorativan.

Sastojci

  • 6 žumanjaka
  • 250 g šećera
  • 3 kašike vode
  • 1 šoljica za kafu ulja
  • 100 g brašna
  • 2 kašike gustina
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike kakaa
  • 6 bjelanjaka snijeg
  • 5 dl crne skuhane kafe
  • 2 kašike brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 4 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g margarina
  • 4 bjelanjka
  • 250 g šećera
  • 1/2 šolje vode
  • 100 g čokolade
  • 1/2 šoljice ulja

Priprema

 KORE:

Umutiti 6 bjelanjaka u čvrst snijeg. Posebno umutiti 6 žutanjaka sa 250 g šećera. Dodati 3 kašike vode, 1 šoljicu ulja, 100 g brašna, 2 kašike gustina, 1 prašak za pecivo, 2 kašike kakaa. Dobro umutiti i dodati snijeg od bjelanjaka. Peći na 200'c dok ne porumeni. Pečen kolač uzdužno prerezati i kore namočiti sa 5 dl crne kafe. Mogu se ispeći i dvije kore posebno.

 KREMA:

Skuhati 2 kašike brašna, 2 dl mlijeka. 4 žumanjka, 4 kašike šećera i 1 vanilin šećer. Kuhati dok se ne zgusne par minuta. Skinuti sa peći i povremeno promiješati. U hladan fil dodati 250 g margarina. Dobro umutiti.

  BIJELA GLAZURA:

Umutiti čvrst snijeg od 4 bjelanjka. U malo vode toliko da pokrije šećer skuhati šećer da se otopi i zatim vruće sipati u snijeg stalno miksajući.

 ČOKOLADNA GLAZURA:

100 g čokolade otopiti sa 1/2 šoljice ulja.

REDOSLIJED:

 Vratiti prvu koru biskvita u lim u kojem se pekao kolač. Natopiti polovinom kuhane kafe i premazati kremom na nju. Položiti drugu koru pa i nju natopiti kafom(polako kašikom) odozgo ide bijela glazura. Staviti u frižider da se malo stegne pa preko bijele glazure staviti čokoladnu glazuru.

Izvor:coolinarika.com

 

Ne propustite