DA VAM NE BI PRISJELE: Ove namirnice izbjegavajte na +30, inače možete završiti u bolnici!
Visoke temperature koje potiču na brže kvarenje namirnica, ali i loše životne navike kao što je neredovno pranje ruku, dovode do čestih crijevnih infekcija tokom ljeta
Ljekari kažu da se veći broj pacijenta sa stomačnim tegobama javlja svakog leta i da se ovo u tom pogledu ne razlikuje od drugih.
Tokom vrelih, ljetnjih dana namirnice se brže kvare, zahtevaju striktne mere čuvanja i to ne samo one koje se kupuju na kioscima, već i one koje spremaju kod kuće i nose u prirodu.
Do i nfekcija dolazi i tako što su ljudi su često u prirodi, nose sa sobom hranu i konzumiraju je, a da prethodno ne operu ruke.
Osnovna i najbolja preventivna mjera za sve infektivne bolesti jeste pranje ruku, a zatim koristiti samo sveže pripremljenu hranu tokom letnjih dana.
Izbjegavati lako kvarljive namirnice kao što su različite vrste soseva, majoneza i svega onoga što se lako kvari na visokim temperaturama. Koristite namirnice koje su dobro termički obrađene- kuvana hrana je najbezbjednija kada su temperature visoke
Crijevne infekcije su praćene povišenom temperaturom, povraćanjem i dijarejom, što može dovesti do dehidratacije organizma.