PREKRETNICA U MEDICINI: Naučnici na tragu izlječenja leukemije!

Porodica i zdravlje
PREKRETNICA U MEDICINI: Naučnici na tragu izlječenja leukemije!
.

DA LI JE OVO PREKRETNICA U MEDICINI? Rak krvi, pod kojim se podrazumjevaju leukemija, limfom i mijelom, mogao bi da bude tretiran lijekom za artritis - metotreksatom, navode istraživači sa Univerziteta u Šefildu.


Ovaj lijek sa protivupalnim dejstvom koriste milioni ljudi koji pate od reumatoidnog artritisa. Stručnjaci sada vjeruju da bi on mogao da se koristii i u tretmanu kancera krvi (Polycythemia Vera i sličnih tipova). 

Kod oboljelih od policitemije koštana srž proizvodi mnogo crvenih krvnih zrnaca, zbog čega krv postaje previše gusta. 

Eksperimentima sprovedenim na miševima otkriveno je da lek uspeo da njihovo stanje dovede u normalu, kao i da spreči uvećanje slezine, što je jedan od znakova te bolesti. 

Policitemija je oboljenje koje koje u velikom broju slučajeva progresira u leukemiju. Njeni simptomi su svrab, glavobolja, gubitak težine, iscrpljenost i umor, kao i noćno preznojavnaje. Postojeći lijekovi ne usporavaju bolest već samo ublažavaju simptome. 

Istraživači sa Univerziteta u Šefildu otkrili su da metotreksat uništava hemiklalije koje podstiču različite oblike raka krvi. 

Doktor Martin Zeidler kaže da metotreksat direktno pogađa molekule koji su odgovrni za izazvanje bolesti, što su pokazali inicijalni testovi i dodaje da "lijek može uspješno da liječi mišiji model ljudskog oboljenja".  Izvršiti će i dodatna istraživanja kako bi bili upotpunosti sigurni.

 

Ne propustite