SRAMOTA! U BOLNICI KAO U PEĆNICI: Pacijenti na kemoterapijama kuhaju se u sobama bez klime

Region
SRAMOTA! U BOLNICI KAO U PEĆNICI: Pacijenti na kemoterapijama kuhaju se u sobama bez klime
.

Klima-uređaji su postavljeni u sobama, no ne rade. Kažu da se i sam predstojnik Zavoda žalio i tražio da se klima osposobi, no svi se oglušuju.

Paklene vrućine stvorile su još pakleniju atmosferu u bolničkim sobama na Zavodu za onkologiju zagrebačkog KBC-a Rebro gdje klima-uređaji ovih dana ne rade.

Kakva je situacija u sobama opisala je majka jednog 28-godišnjeg mladića koji je je teški bolesnik i ondje leži u jednoj takvoj sobi bez klima-uređaja.

“I iječnici i medicinske sestre su nemoćni”

Moj sin je teški onkološki bolesnik. Zbog sarkoma mu je, nažalost, amputirana noga u kuku i trenutačno na Zavodu za onkologiju KBC-a Zagreb na Rebru prima šesti ciklus kemoterapije. Prikovan je za krevet u sobi koja nema klima-uređaj”, ljutito je ispričala mladićeva majka za 24 sata.

Ista je situacija, kaže, bila i prije tri tjedna kad joj je sin bio hospitaliziran na istom odjelu. Tada se ponadala da će, posebno nakon najave ovog toplinskog vala, biti nešto poduzeto. Nažalost, nije.

Za liječnike i medicinske sestre imamo samo riječi hvale, oni svoj posao izvrsno rade bez obzira na uvjete. I sami su nemoćni i ne mogu ništa riješiti. Iskreno, rekli su nam kako se ništa neće promijeniti nabolje sve dok se pacijenti sami ne dignu na noge i počnu žaliti”, kazala je majka koja je sinu danas donijela ventilator i bocu sa zaleđenom vodom jer pacijent u sobi nemaju ni hladnjak, a prikovani su za krevet dok im ne završi ciklus kemoterapije.


Svi mokri od znoja, a šefovi kažu da sustavi rade

Iz izvora bliskih KBC-u Rebro, 24 sata saznaju da se problem s klima-uređajima javlja svakoga ljeta.

“To vam se stalno ponavlja. Danas odjel onkologije, sutra neki drugi. Što da vam kažem. Tako je, kako je”, neslužbeno kažu u KBC-u Rebro.

Majka spomenutog pacijenta kaže da su medicinske sestre i tehničari koji presvlače krevete također mokri od znoja.

“Klima-uređaji su postavljeni u sobama, no ne rade. Čuli smo da se i sam predstojnik Zavoda žalio i tražio da se klima osposobi, no svi se oglušuju”, kaže ona.

No, primarijus dr. Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor KBC-a Rebro, za 24 sata kaže da sustavi rade.

“S obzirom na ekstremni toplinski val, klimatizacijski sustavi KBC-a Zagreb rade maksimalnim mogućim kapacitetima”, rekao je.

Ne propustite