VOLITE LUBENICU? Ovo je najgore što možete napraviti s njom!
Tko može zamisliti vruće ljeto bez hladne lubenice? E pa ima i takvih, a oni su pametniji od većine i obavezno jedu onu sobne temperature. Kada čujete zašto, i vi ćete promijeniti mišljenje.
Prema istraživanju koje je provelo Američko ministarstvo poljoprivrede, lubenica obiluje vitaminima i mineralima, ali se pod utjecajem hladne temperature velika količina i vitamina i minerala doslovno uništava.
Da bi to dokazali, stručnjaci su ostavili lubenice 14 dana na različitim temperaturama – od 21, 12 i 5 stupnjeva te su nakon dvije sedmice mjerili rezultate. Ispostavilo se da je najbolja bila upravo najtoplija lubenica, koja je i nakon dva tjedna uspjela sačuvati čak 40 posto više dobrog likopena te je imala 50, odnosno 139 posto više beta-karotena u odnosu na lubenice koje su čuvali na 12 odnosno 5 stupnjeva.